Британски парламент ослободио пут бискупицама

Пошто је то учинио Горњи дом, данас је и Доњи дом изгласао да се и жене могу рукополагати за бискупице. Када краљица Јелисавета II буде потписала одлуку Парламента, она ће постати закон. У наставку ће идућег месеца Генерални синод Англиканске Цркве спровести и амандман у црквеном законодавству. Већ на последњем заседању Парламента – у јулу месецу – Генерални синод Цркве је донео одлуку са двотрећинском већином да жене могу бити и бискупице. Према мишљењу посматрача, прво наименовање жена у овај високи чин уследиће крајем године. Само питање рукополагање жена у бискупице годинама је расправљано у црквеним круговима.

Једна трећина англиканског клира у Енглеској у овом тренутку су жене. Државна Црква се одлучила са малом већином 90-их година за припуштање жена у свештенички чин. Од овог тренутка питање рукополагања жена поделило је Цркву на либерале и конзервативце. Англиканска Црква има данас неких 70 милиона верника. Изван Енглеске постоји 38 англиканских националних цркава у 26 црквених провинција, међу којима у САД, Аустралији и све више у афричким земљама.

На челу Англиканске Матере Цркве као почасни председник је Краљица. Духовни поглавар Цркве носи титулу Примас Енглеске Цркве и почасни поглавар Англиканске светске заједнице, што је данас Надбискуп кантерберијски Јустин Велби.