Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу

Целовечерњим концертним наступом једног од најбољих европских вокалних ансамбала, Камерног хора Могенс дахл из Краљевине Данске, у понедељак 20. октобра 2014. године, у загребачком Саборном храму Преображења Господњег публици хрватске метрополе на најрепрезентативнији начин представљено је модерно скандинавско музичко и духовно сазвучје.

Под покровитељством Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина др Порфирија, овај професионални и прослављени певачки ансамбл, представио се извођењем драгуља вокалне музике Нордијском мисом, јединственим делом за а капела хор једног од најбољих композитора данашњице, Швеђанина Свена - Давида Сандстрома.

- Платон каже: Ритам и хармонија налазе свој пут до најдубљих делова душе, где моћно делују, и душу чине милосрдном. А сви хришћани, као и наша православна хришћанска заједница, која се у Загребу окупља у овом светом храму посвећеном Преображењу Господњем, молитвом и песмом - музиком преображавју себе и своје душе. Стога, мени лично, као свима нама, чини велику част и представља изузетну духовну радост да поздравим Дански камерни хор „Могенс дал“. „Нордијска миса“, коју ће нам вечерас извести, није богослужбено дело, али ће захваљујући дубини осећања и чувеном извођачком умећу, допрети до наших душа и допринети да на најбољи начин упознамо пријатељски дански народ и његову културу, поручио је угледним скандинавским уметницима и бројној публици, Високопреосвећени Митрополит Порфирије.

Потом је наступ овог угледног хора, који је део пратње данског краљевског пара, Њеног Величанства Краљице Маргарете Друге и њеног супруга Његовог Височанства Принца Хенрика, приликом њихове званичне посете Републици Хрватској, најавила госпођица Ивана Србљан, диригент хора Саборног храма Преображења Господњег у Загребу.

Затим је уследило врхунско извођење Нордијске мисе, дела задивљујуће лепоте и оригиналности. Хор, састављен од врхунских професионалних певача из целе Скандинавије, сигурном је руком водио харизматични диригент и оснивач овог музичког састава, маестро Могенст Дахл, који је преко три деценије корифеј и покретачка сила данске класичне музичке сцене. Са хором је наступио и прослављени дански виолончелиста Токе Молдруп, водећи солиста своје генерације са богатим концертним искуством.

Нордијска миса је дело у чијој основи су снажни текстови шведског нобеловца Томаса Транстомера, које је посебно за овај хор компоновао Санстром, композитор који припада светској музичкој елити. Транстомерови стихови славе савремени живот у којем човек покушава да пронађе смисао у заједништву људи и природи, коју доживљава као величанствену Божју творевину. Своју светску премијеру ово дело је имало на престижном Међународном музичком фестивалу у Бергему, 2014. године.

Камерни хор Могенс Дахл, који је основан 2005. године, делује у оквиру истоименог музичког центра и концертне хале у Копенхагену. Данас је један од најпознатијих ансамбала у Европи и у својој биографији има широк спектар угледних признања, бројних наступа и ЦД издања.

Међу бројним угледни званицама, које су концерту присуствовали на позив Високопреосвећеног Митрополита Порфирија, били су и Преосвећени Епископ горњокарловачки господин Герасим, Његова Екселенција Амин Шабан, амбасадор Египта у Републици Хрватској, госпођа Боса Продановић, отправник послова Републике Србије у Загребу, као и бројни студенти и професори Музичке академије.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Порфирије је, после беспрекорно изведеног концерта, у част диригента и чланова хора, приредио банкет у свечаној сали Музеја Српске Православне Цркве у Загребу.

Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу
Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу
Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу
Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу
Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу
Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу
Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу
Драгуљ вокалне музике у Саборном храму у Загребу