Слава Епархије осечко-пољске у Кнежевим Виноградима

Слава Епархије осечко-пољске у Кнежевим Виноградима
Слава Епархије осечко-пољске у Кнежевим Виноградима
Слава Епархије осечко-пољске у Кнежевим Виноградима
Слава Епархије осечко-пољске у Кнежевим Виноградима

Слава Епархије осечкопољске, Свети Стефан и Јелена Штиљановић, прослављени су светом архијерејском Литургијом, 18. октобра 2014. године у Кнежевим Виноградима.

Непосредан повод за централну прославу епархијске славе у Кнежевим Виноградима је троносање генерално уређеног храма Ваведења Пресвете Богородице из 1742. године, несебичним залагањем верног народа, Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, Општине Кнежеви Виногради и надлежног пароха протојереја-ставрофора Стевана Кувежданина. Свечани дочек Његовог Преосвештенства г. Лукијана, Епископа осечкопољског и барањског, уприличен је у порти храма.

Епископа је дочекао многобројни верни народ са подручја архијерејског намесништва барањског, високи узваници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије на челу са др Милетом Радојевићем, генералног Конзулата Републике Србије у Хрватској на челу са конзулом Наташом Калезић, Општине Кнежеви Виногради на челу са мр сц Денеш Шојом, политички представници Срба у Републици Хрватској, као и монаштво и свештенство Богом спасаване Епархије осечко-пољске.

Приликом свечаног троносања храма Ваведења Пресвете Богородице, у новопостављену часну трапезу постављене су мошти Светог кнеза Лазара руком Његовог Преосвештенства г. Лукијана, уз саслужење архимандрита Германа (Богојевића), протојереја-ставрофора Михајла Марјанца, архијерејског намесника барањског, протојереја-ставрофора Душана Марковића, архијерејског намесника вуковарског, протонамесника Жељка Тешића, пароха футошког  (Епархија бачка), и протођакона Драгана Сердара.

Затим је прослава Ееархијске славе настављена светом архијерејском Литургијом, на којој је причешћени сво свештенство,  док  је својим умилним гласовима на Литургији отпојавао епархијски свештенички хор под диригентском палицом протојереја-ставрофора Ратомира Петровића, архијерејског намесника осјечког.

Пригодном беседом о Светом Стефану и Јелени Штиљановић и потреби очувања Срба и српских светиња на овим просторима, који су капија сусрета Истока и Запада, Његово Преосвештенство г. Лукијан је поучио присутни поверени му народ, као и високе званице, и уједно захвалио на несебичној помоћи свима који схватајући ове потребе то и чине.

По завршетку свете архијерејске Литургије, верни народ као и високе узванице и монаштво и свештенство заједно са својим Архијерејем приступили су свечаној трпези уприличеној у Кнежевим Виноградима. Као знак пажње, Његовом Преосвештенству г. Лукијану и свештенству Епархије осечкопољске и барањске, г. Милета Радојевић поклонио је икону Пресвете Богородице Утехе неутешних, обративши се пригодном беседом окупљенима са жељама да Пресвета Богородица заштити ову Богом чувану Епархију као и поверени јој народ, истакавши да Република Србија води несебичну бригу о својој дијаспори.

Надлежни парох, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин обратио се речима захвалности Његовом Преосвештенству г. Лукијану на очинској љубави, као и високим узваницама на помоћи и бризи за народ како поверене му парохије тако и Епархије осечкопољске и барањске. 

На крају, Његово Преосвештенство г. Лукијан захвалио је свима који су својом несебичном помоћи према својим могућностима, дајући себе попут удовице која приложи „две лепте“, из љубави према својој Светој Цркви, уградили делић себе у Царство Божје.

Извор: Епархија осечко-пољска