Патријарх Вартоломеј: Православље није само Црква прошлости

Поздравна порука Његове Свесветости учесницима Конференције о Васељенској Патријаршији у Торонту

Ваше Високопреосвештенство и вољени брате Митрополите Сотирије, поштовани организатори и учесници, драги пријатељи и верници, са искреном очинском радошћу Ми вас поздрављамо из светог седишта Православне Цркве. Задовољство нам је да дамо наш очински благослов док ви започињете са презентацијама и дискусијама на конференцији о Васељенској Патријаршији, коју је организовала наша Митрополија Торонта и Канаде под именом „Размишљајући о прошлости - гледати у будућност“. Ми вас уверавамо да смо са вама у духу и у молитви.

Данас ћете истраживати аспекте старих и апостолских установа Цркве константинопољске. Током векова, Васељенска Патријаршија је руководила јединственом службом обухватања света и началствовања у љубави над сестринским Црквама, водећи их и подржавајући их у временима кад је било тешкоћа и невоља. Данас она наставља да служи у својој очинском и матерњем својству, подржавајући Цркве које се суочавају са кризом (претходно на Балкану, а недавно и на Блиском истоку) и координишући јединство које сви делимо као Једна, Католичанска (Саборна) и Апостолска Црква.

Стога, Православље није једноставно Црква прошлости. Док је верна Светом предању, она је такође позвана да говори својим пророчким гласом и да одговори на критичке савремене проблеме, као што су верске слободе и људска права (у Турској, али и на Блиском истоку и широм света), као и да испуњава заповест нашега Господа да себи „учини ученике од свих народа“ (кроз свету мисионарску делатност наше Цркве) и „да служи и очува Земљу“ као Божју творевину (кроз заштиту природне средине).

Зато ми зовемо Цркву „живим Предањем“. Стога је наш задатак да она одговори на Божје заповести и да испуни Његову вољу „на Земљи као и на небу“. И ми смо позвани да то урадимо на одређеном месту и времену, где нас је Божји промисао поставио.

То је та визија коју наше Епархије, које обухватају Свету Грчку Православну Митрополију Торонта и Канаде, проповедају у свету. И то је иста визија и служба свету Васељенске Патријаршије које Ред Светог Андреја својски промовише.

Надамо се да ћете, током ваших разговора, ценити различите аспекте ове снажне и живе „вере која је једном предата светима“ (Јуда 1,3).

Нека Светих Дух води и надахњује вашу конференцију. И нека Бог благослови вас и ваше породице.

Извор: Васељенска Патријаршија