Московски синодални хор у Руском дому

Господ је тако близу, посведочио нам је Московски синодални хор који је први пут дошао у Србију и у Руском дому имао величанствен концерт духовне музике. У име Његове Светости Патријарха српског Иринеја, благослов наше Цркве пренео је викар Његове Светости, Епископ топлички Арсеније.

У препуној сали Руског дома, у оквиру Дана духовне културе Русије, мешовити хор из Москве, под вођством диригента  г. Алексеја Пузакова, пренео нам је  поруку који нам кроз своју музику преносе композитори који припадају различитим епохама: а та порука је њихова љубав према Богу, према Господу, као и њихова жеља да нам открију ово дубоко унутарње духовно и верско осећање.

То најдубље, натоплије и најлепше људско осећање када је човек у вези са Господом поново је пробуђено код нас који смо присуствовали овом посебном догађају у Београду.

За само један дан свог боравка у Србији, за једно концертно вече,  чланови хора казују да носе најлепше утиске из Србије, а диригент г. Пузаков: „Посебно сам дирнут како нас је публика примила вечерас. Наша су срца била једно, једним дамаром куцала!“

Величи душа моја Господа! казују, певају чланови Московског синодалног хора, вишегласјем сабраним у само један глас испуњен светлошћу која излази испод сводова Руског дома и обасјава Београд. Како су дивна дела Господња, како је прекрасно видети како су умножени таланти којима је Господ обдарио човека!

Утврди, Боже! Утврди, Боже, свету православну веру! Утврди, Боже, веру православних хришћана! Развигорила се песма, громко, снажно да у наша срца Љубав неизмериву настани.

Московски синодални хор је један од најстаријих професионалних хорова у Русији. Основан је у Москви 1721. године; рад хора је прекинут 1919. након доласка бољшевика на власт. Потреба за поновним успостављањем духовне везе, историје, културе довела је до препорода овог хора који почиње 2009. године. Сви путеви су отворени и за Московски синодални хор који поје Господу по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.

На репертоару хора налази се не само хришћанска духовна музика, него и класична ремек-дела, као и савремене композиције. Хор поје у славу Господњу на богослужењима у Москви, сарађује са најбољим руским оркестрима, активно учествује у фестивалима и међународним програмима. Сем духовне музике, имају изузетно богат концертни програм.

„Дани духовне културе Русије“ одржавају се у Руском дому у Београду. Пројекат Министарства културе РФ, организован уз подршку Руске амбасаде у Републици Србији и Амбасаде РС у РФ, трајаће до 10. новембра.

Зорица Зец