Усред прогона неколико еритрејских монаха пребегло у Етиопију

Према извештајима, 10 монаха из више православних манастира у Еритреји пребегло је у Етиопију. Монаси су били на нишану еритрејских служби безбедности због недавно о бјављене Посланице о изопштењу двојице лица, а које је објавило Удружење еритрејских православних манастира. Та Посланица изопштава владине службенике г. Јифтахају Димитрија и г. Хабтома Русома који су хтели да се наметну као црквена власт у Еритреји.

Власти су оптужили монахе као главне кривце за писање Посланице о изопштењу и отпочели су са претресима. Избегли монаси потичу из најпознатијих еритрејских манастира.

Наиме, 2005. и 2006. г. многи монаси и свештеници и ђакони бачени су у тамницу из разлога што су се противили неуставном уплитањем власти у унутарња питања Еритрејске Православне Цркве. Еритрејски манастири су све сиромашнији братијом, у прошлости због интервенција колонијалних власти, а данас због уплитања државних власти. У овој земљи је затворено много манастира и цркава услед малог броја братије и лица о којима би се  старала о њима. Млађи људи који би желели да се замонаше, присиљавају се на дугорочну војну службу.

Извор: ОЦП