Скелани: Служен парастос за 305 убијених Срба

Скелани: Служен парастос за 305 убијених Срба
Скелани: Служен парастос за 305 убијених Срба
Скелани: Служен парастос за 305 убијених Срба
Скелани: Служен парастос за 305 убијених Срба

Код Централног споменика у Скеланима данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 погинулих Срба из овог мјеста и околних села, од којих је њих 69 убијено на данашњи дан прије 22 године. Половина погинулих су цивили, жене, дјеца и старци, од којих се четворо још води као нестало. Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића упале су 16. јануара 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће и Калиманиће, гдје је, такође, данас положено цвијеће, а затим у Скелане убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

Више стотина становника Сребренице и сусједне општине Бајина Башта у Србији, те бројне делегације присуствовале су данашњем парастосу и полагању цвијећа за 305 настрадалих Срба из бивше општине Скелани. Цвијеће на споменик положио је и изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, као и  делагација Владе Српске, у којој су министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и министар саобраћаја и веза,  Неђо Трнинић.

Цвијеће су положиле и делегација Борачка организације Српске, предвођена предсједником Миломиром Савчићем, те представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења логараша, те делегације општина и локалних борачких организација из регије Бирач, као и сусједне општине Бајина Башта.

Предсједник БОРС Миломир Савчић рекао је данас у Скеланима, да злочин који је почињен над Србима у овом мјесту најбоље дефинише карактер посљедњег рата у БиХ и демантује тврдње муслимана да је извршена агресија на БиХ. Савчић, који је у рату био командант заштитног пука Главног штаба Војске Републике Српске, истакао је да осјећа велико узбуђење, јер се присјећа стравичних слика које затекао када је са својом јединицом дошао у Скелане да пружи заштиту српском народу дан након покоља.

"Жалосно је и неприхватљиво да за стравичне злочине почињене над српским становништвом, већином цивилима у Скеланима, као и у другим мјестима, нико није одговарао и никада нећемо одустати од борбе за правду и одговорности починилаца злочина над Србима у овом и другим мјестима за које нико није одговарао", поручио је Савчић.

Он је појаснио да су Скелани поред Дрине и да је Србија са друге стране моста, али да та држава због међународног притиска и санкција никада није смјела да пружи заштиту српском народу са лијеве стране ријеке који је масовно страдао у овом и још неколико подрињских села.

"Свака друга држава заштитила би свој народ и жестоко узвратила на нападе на сународнике који су овдје били крвави. Дакле, Србија није заштитила Србе од масовних злочина, а камоли да је извршила агресију на овај простор", оцијенио је Савчић, истичући да је неправда чињена према Србима тада, па и данас.

Извор: Епархија зворничко-тузланска, РТРС, фото: Наша Сребреница