Савиндан у Нишу

Савиндан у Нишу
Савиндан у Нишу
Савиндан у Нишу
Савиндан у Нишу

Уочи Савиндана, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Јован служио је празнично бденије у малом Саборном храму у Нишу. Том приликом саслуживало му је свештенство саборног храма. Верни народ се окупио у великом броју да са својим Архијерејем дочека овај велики празник читавог српског рода.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Јована, 26. јануара одржана је свечана светосавска академија у Дому Војске у Нишу. Поред Његовог Преосвештенства, свечаној академији присуствовали су многи други уважени и еминентни гости. Пре свих, академик, музиколог и диригент Димитрије Стефановић, генерални секретар САНУ, министар културе и информисања Иван Тасовац, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, као и генерал Милосав Симовић, генерал Копнене Војске Србије.

Академији је присуствовао велики број гарађана – верног народа и свештенства града Ниша. Светосавском Академијом уједно су обележени и јубилеји 80 година од смрти Михајла Пупина и 150 година од смрти композитора Корнелија Станковића. На Академији учешћа су узели НЦПД „ Бранко“, хор Богословије св. Кирила и Методија, као и оркестар Војске Србије. Ова свечаност је још једном указала на духовну крепост нашег народа, која недвосмислено извире из Светосавља, у коме

На празник Светог Саве, првог Архиепископа Српског, Његово Преосвештенство Епископ нишки Јован служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Нишу. У Светој Литургији саслуживало му је свештенство Саборног храма, а верни народ се окупио у великом броју да са својим Епископом на богодоличан и евхаристијски начин прослави пресветло име светитеља Саве. Након Свете Службе, Владика Јован пререзао је и славски колач. Литургији је присуствовао и академик Димитрије Стефановић, кога је епископ Јован одликовао орденом Светог цара Константина.

Извор: Епархија нишка