Прослава Светог Саве на Сокоцу

Прослава Светог Саве на Сокоцу
Прослава Светог Саве на Сокоцу
Прослава Светог Саве на Сокоцу
Прослава Светог Саве на Сокоцу

Прослава Светог Саве, првог српског архиепископа и просвјетитеља на подручју Сокоца почела је у навечерје празника, у храму Свих Светих у Обртићима – Стјенице, гдје је служено празнично вечерње.

Након службе обављен је славски обред, а дјеца која живе у овом селу су, заједно са својим вјероучитељем Бојаном Васиљевићем, извела пригодне рецитације, за шта су од свештеника награђена пакетићима. Кум славе био је Желимир Перовић из Сокоца.

Исте  вечери је у храму Светога Пророка Илије – Романијској Лазарици служено празнично бденије на којем је међу великим бројем вјерника највише било омладине, након чега је обављен славски обред. Славско жито и крсни колач припремили су просвјетни радници са ученицима средњошколског центра на челу са директором Жарком Ковачевићем.

Потом је у Духовном центру „Романијске Лазарице“ одржана светосавска духовна академија са богатим програмом који су, у сарадњи са својим професорима, осмислили и извели ученици соколачког Средњошколског центра „Свети Василије Острошки“.

На сам празник Свету литургију у храму Светог пророка Илије служио је старјешина храма протојереј-ставрофор Борис Бандука, уз саслужење јереја Мирослава Вујичића и ђакона Александра Секулића.

Послије прочитаног Јеванђеља о празнику је бесједио отац Мирослав Вујичић. Након Литургије и причешћа великог броја дјеце, обављен је славски обред, а пригодне светосавске рецитације извела су дјеца из хора Пресвете Богородице Тројеручице, које су припремила у сарадњи са вјероучитељима Томиславом Пајевићем и Драженом Делићем. Дјеца су за њихов труд награђена пакетићима.

Литургију у храму Преподобне мати Параскеве служио је протојереј Златко Богдановић уз саслужење јереја Младена Видаковића. Послије прочитаног јеванђеља о Светом Сави је бесједио отац Младен Видаковић. Кум славе био је Мирослав Јањић, а за наредну годину за кума се јавио Драган Мотика из Сокоца. Након Литургије обављен је славски обред, одржан светосавски програм и дјеци су подијељени пакетићи.

Празнично славље настављено је свечаном академијом у Духовном центру гдје је окупљене поздравила директорица основне школе „Соколац“ Дивна Јанковић, а школска дјеца у сарадњи са својим вјероучитељима и наставницима извела су богат културно-умјетнички програм.

Бесједу о Светом Сави као Светитељу и Просветитељу, одржао је протојереј-ставрофор Борис Бандука, који је нагласио да је у прошлом вијеку, нажалост, дошло до одвајања просвете од светости и од њеног правог извора то јест Цркве.

„Ми, данас, славећи своју црквену и школску славу, морамо о Светом Сави говорити као Светитељу, човјеку вјере, духовности, подвига и једном ријечју, човјека Цркве. Зато са правом можемо рећи, да је Свети Сава један од највећих и најсвјетлијих личности у историји српског народа. Он је велики по свом богоугодном и боголиком животу, по своме раду, и по ономе што је народ осјећао у његовим дјелима“ истакао је свештеник Бандука.

На крају бесједе Бандука се обратио школској дјеци и упутио их да „сваку своју мисао требамо да провјеравамо Христом, да провјеравамо себе, своје ријечи и своја дјела - Светим Савом. Када нешто желимо да урадимо прво се запитајмо да ли би то исто урадио Свети Сава и да ли би он то одобрио“, те пожелио да сваки Србин и Српкиња буду прави светосавци и светосавски просвећени, на корист и радост наше Свете Цркве, школе и отаџбине.

У просторијама основне школе „Соколац“ обављен је славски обред, након којег је отац Златко Богдановић у име свештеника Крсну славу честитао свим просвјетним радницима запосленим у овој образовној установи.

Извор: Митрополија дабробосанска