Прослава празника Светога Саве у Бања Луци

 Прослава празника Светога Саве у Бања Луци
 Прослава празника Светога Саве у Бања Луци
 Прослава празника Светога Саве у Бања Луци
 Прослава празника Светога Саве у Бања Луци

Поводом празника Светога Саве, 27. јануара 2015. године, у Саборном храму Христа Спаситеља свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Љубомир Стојановић из Београда и више свештеника и ђакона Саборног храма. Након свете Литургије обављен је чин благосиљања и ломљења славског колача. У духу светосавске традиције уприличено је рецитовање и подјела пакетића за најмлађе чланове наше Цркве. Уз свечане приредбе и ломљење славског колача, празник Светог Саве прослављен је и у школама на подручју града Бање Луке, док је у Концертној сали Културног центра Бански двор одржана је свечана Светосавска академија.

Академију је говором отворио Епископ бањалучки г. Јефрем. - Свети Сава дубоко је уткан у биће српског народа и вјечно присутан у нашој цјелокупној историји и садашњости, рекао је епископ Јефрем, честитајући свима празник, Светог Саву. Његово Преосвештенство је истакао да Свети Сава кроз цијелу нашу историју, као и данас сабира снагу нашег народа и Цркве: - Својом светом личношћу Свети Сава нас сабира. Он надахњује и покреће све што је свето и добро за живот у овом времену“.

Након тога, протојереј-ставрофор Љубомир Стојановић је одржао Светосавску бесједу. У свечаном програму су наступили мјешовити хор СПД „Јединство“, хор свештеника Епархије бањалучке, хор бањалучке Академије умјетности, а композиције класичне музике су изводили ученици основних музичких школа.

Свечаној академији присуствовали су многобројни гости из политичког и јавног живота Српске.

Извор: http://hhsbl.org