Савиндан у Епархији осечко-пољској

Савиндан у Епархији осечко-пољској
Савиндан у Епархији осечко-пољској
Савиндан у Епархији осечко-пољској
Савиндан у Епархији осечко-пољској

У славу Божију, а у част Светога Саве, првог српског Архиепископа, просветитеља и учитеља, у  Борову је низом пригодних манифестација обележен дан посвећен овом дивном Божјем угоднику из Рода српског. На сам празник, 27. јануара,  у храму Светог Стефана у Борову, служена је света Литургија. После службе освештани су славски колач и славско жито, које је у част и помен Светом Сави принела овогодишња кума Јадранка Моћић. Kумства за следећу годину прихватио се г. Душко Дробић, такође из Борова. Пригодну празничну беседу произнео је протојереј Миленко Гребић.Како је то већ обичај, по завшетку Литургије, песме посвећене Светом Сави говорили су полазници Православне веронауке из Основне школе „Борово“. Радосно и достојанствено било је и ове године у Борову, где се од давнина свечано слави Савиндан, слава свих Срба, а даће Бог, славиће се и до века.

Дан првог српског архиепископа, просветитеља и учитеља Светог Саве прослављен је у Борову Насељу прво светом Литургијом, коју је у препуном парохијском храму Светог краља Стефана Дечанског служио надлежни парох, протојереј-ставрофор Слободан Блажић. У наставку је обављен славски обред те предаја кумства. Овогодишњи кумови: Милош, Маја и Милица Бачић из Борова Насеља, предали су кумство Радовану Максимовићу, такође из Борова Насеља. Радост овога дана настављена је светосавским декламацијама тридесеторо предшколске и школске деце, који су од Општине Стара Пазова даривани поклон пакетићима слаткиша. На крају, у Црквеноопштинској сали кумови су приредили послужење за присутне вернике. Поред овог дела прославе, у цркви, Савиндан је обележен и у три школе са подручја Боровонасељске парохије: у основној школи Синиша Главашевић, у средњој Струковној школи и у техничкој школи Никола Тесла. Уз одржавање пригодних академија у част Школске славе - Светог Саве, у овим школама, традиционално, уприличено је такође резање славског колача и освећење славског жита.

У Тењи, у храму Светог оца Николаја, свечано је прослављен наш први архиепископ Свети Сава. Светој Литургији коју су богослужила оба тењска пароха присуствовало је мноштво верног народа. При свршетку Свете Литургије освећено је славско жито и пререзан славски колач, који су припремили овогодишњи кумови Марко и Данијела Јосиповић са својом породицом. После свете Литургије и беседе коју је овом приликом произнео јереј Ненад Лазић, други парох тењски, ученици ОШ Тења извели су пригодан програм, састављен од рецитација, духовних песама, рецитала и драмских игроказа, на радост и одушевљење свих присутних. Кумства за наредну годину поводом празника оснивача српске православне цркве, првог српског архиепископа Светог Саве, прихватила се Дејана Кнежевић,из Тења. После подељене анафоре, кумови су свој присутној деци поделили пригодне пакетиће. Верници су дружење наставили у црквеној сали, уз послужење које су припремили кумови.

У храму Преподобне матере Параскеве на Доброј води у Вуковару и ове године свечано је прослављен празник Светог Саве. Благодарећи Господу, а у част светог Саве, наставника, првопрестолника и учитеља пута који води у живот служена је света Литургија. Након Литургије је пресечен славски колач који је уз остала славска обележја ове године припремио кум Љубомир Ајдуковић са породицом. У обреду сечења славског колача, певајући својим анђеоским гласовима, учествовао је и мали црквени хор ученика полазника веронауке. Празничну беседу, већ традиционално, кроз рецитације произнели су ученици ОШ Драгутина Тадијановића и предшколци из Вуковара. Заиста, ретко шта на свету може изазвати срећу као речи Ускликнимо с љубављу Светитељу сави, српске цркве и школе светитељској глави... отпеване из дечјих уста и чистог срца. Молимо се Господу да данашња деца и када осдрасту сачувају то чисто срце и љубав према Господу и његовом угоднику светом Сави и да наставе светосавским путем у живот вечни.

На дан Светога Саве, првог Архиепископа српског, учитеља над учитељима, цара над царевима нашим, наставника духовника наших, племића Христовог, са молитвом: племенити оче Саво, лепото историје наше ево и ми сабрасмо се о дану посвећеном Теби у богомољи духовног чада твог Светог Василија Острошког у Петровој Слатини. Светом Сави уздижући срца молимо као достојног и увенчаног Светитеља нашег да моли са Пречистом Богородицом и свим светима, Христа Бога за нас да се обожимо, сложимо и умножимо. Верни народ сабрао се на Свету Литургију коју је служио протонамесник Миљен Илић. Након свете Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито, које је у славу и част Светога Саве припремила овогодишња кума Снежана Панић из Петрове Слатине. За новог кума о Светом Сави јавила се Јасмина Ковачевић из Петрове Слатине, која је свечано примила од овогодишње куме четвртину славског колача у славу и част Светога Саве. Светитељу Сави који је ангелски живео, апостолски проповедао, мученички се борио за спас српскога народа, и који је непресушна инспирација сваког светосавца усклици и песме у славу светитеља принела су  деца из Петрове Слатине, Шодоловаца и Копривне кроз светосавски програм.
Након лепо изведеног светосавског програма кума је позвала на припремљено послужење за све присутне.

У новосаграђеном храму Светог пророка Илије у Силашу служена је света Литургија у предпразничној радости,  дочекујући Светог Саву, најумнијег просветитеља народа  српског, који је нераздвојно везао просвећивање и васпитање људи са живом вером у Христа Господа. У славу и част Светога нам оца Саве славски колач и жито припремио је овогодишњи кум Драган Трбовић, ученик седмог разреда, заједно са својим родитељима. Четвртину славског колача, као залог кумства, за следећу годину преузео је Слободан Борјан. По завршетку Свете Литургије уследио је светосавски програм, кога је припремио протонамесник Миљен Илић, окупивши децу из Силаша и Палаче, а на радост свих сабраних у овом Светом храму. Сву децу након одлично изведеног програма даровима је обрадовао светосавски кум. После завршеног програма кум је уприличио је послужење у просторијама школе.

Извор: Епархија осечко-пољска