Светомакаријевско прослављање Бога у Убу

 Светомакаријевско прослављање Бога у Убу
 Светомакаријевско прослављање Бога у Убу
 Светомакаријевско прослављање Бога у Убу
 Светомакаријевско прослављање Бога у Убу

Сећајући се Спаситељевих речи: „Не судите, да вам се не суди. Јер каквим судом судите, онаквим ће вам се судити, и каквом мером мерите, онаквом ће вам се мерити.“ (Мт. 7,1-3), у убском Световазнесењском храму свечано је прослављено име Божје у Преподобном Макарију Великом, 1. фебруара/19. јануара Лета Господњег 2015. Славословље је почело у предвечерје празника, бденијем које је служио протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић, парох у Лајковцу, а саслуживали су му протојереји Милан Ристивојчевић и Душан Бабић, свештеници убског храма.

Светомакаријевско прослављање Бога настављено је сутрадан, дочеком Архијереја и Светом архијерејском Литургијом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин, уз саслужење свештенства и свештеноманаштва Епархије. Био је то призор истинске саборности око Искупитеља и Спаса нашега Господа Исуса Христа и Његове чаше, тог неисцрпног извора вечнога живота.

- Сваки дан је Божји дан, посебно недеља у којој прослављамо Васкрсење Христово. Треба стално долазити на службе Божје у молитви, неосуђивању ближњих и у смирењу, без много речи, тражећи од Господа опроштај јер зна Он боље од нас све шта нам је потребно. Погледајт дете! Радује се мајци и добро познаје ко су му родитељи. Посматра и опажа све око себе. Посматра звезде, сунце, цвеће... Зна да је лепо и диви се томе и Творцу, па кад види родитеље нервозне, грубе, у пороцима, оно просто губи поверење у њих. Дете осећа да то није добро, не препознаје у таквом стању Творца који је поверио децу родитељима јер су деца Његово власништво. У родитељском окружењу се формира свест детета и највећим делом од тога зависи да ли ће оно постати добар или лош човек. Данашњи модеран свет убија нам децу. Нуди им душегубне ствари уместо добре књиге или играчке, којима су се играли и Свети Сава и Свети Николај и постали то што су постали – свети људи и велики родољуби. Од модерног света не можемо побећи, али можемо се одупрети тако што „његове вредности“ нећемо прихватати, него ћемо децу водити стазом која је светла, стазом којом су ишли светитељи - беседио је Владика Милутин.

Подстакнут јеванђељском причом о фарисеју и царинику, он је скренуо пажњу на значај искрености пред Господом и свести о сопственом сагрешењу.

- Данас се сећамо и два човека која беху у храму. Један горд и пред Богом дрзак, а други покајнички се бије у грди и виче ка Господу: „Боже, милостив буди мени грешноме.“ Благо онима који имају свест да су грешни. Не осуђујмо никог, као што то није чинио ни Свети Макарије Велики, кога данас прослављају богомољци и братство Православне народне хришћанске заједнице овде у Убу. Свети Макарије је сав личио на Христа, као и богомољци николајевског кова. Прави богомољац не осуђује, не оговара, не ствара раздор, све мирно прихвата, крчи пут духовно слабијима и сећајући се на смрт и на истину да ће стати пред Господа, он гласно говори: „Боже, милостив буди нама грешнима!“ – проповедао је Владика Милутин у убском храму.

Након Свете Литургије, ломљења славског колача и освећења славског жита, прешло се на трпезу љубави. У црквеној сали приређен је рецитал , којег су извели ученици веронауке убских средњих школа.

Духовник ПНХЗ "Свети Макарије Велики" протојереј Милан Ристивојчевић, захвалио је Епископу Милутину и свима присутнима на узнетим молитвама, након чега је, у име братства Православне народне хришћанске заједнице, даривао владику иконом Пресвете Богородице.

Овогодишњу Светомакаријевску награду, предивно укоричено Свето Писмо, за исказану љубав према Цркви, добио је брат Милош Урошевић из Уба.

Поучним словом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, завршено је овогодишње молитвено прослављање Светог Макарија Великог. Слава Богу за све!

Александар Мандарић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска