Србија не заборавља жртве НАТО бомбардовања

Србија не заборавља жртве НАТО бомбардовања
Србија не заборавља жртве НАТО бомбардовања
Србија не заборавља жртве НАТО бомбардовања
Србија не заборавља жртве НАТО бомбардовања

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, присуствовао је синоћ комеморативном скупу поводом годишњице НАТО агресије

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је синоћ на обележавању 16 година од почетка НАТО бомбардовања да је Србија научила лекцију, извукла поуке и да ће наставити да се бори за нормалан и достојанствен живот грађана. Премијер Вучић је на централној државној комеморативној церемонији поводом годишњице почетка НАТО агресије 1999. године испред зграде бившег Генералштаба Војске Србије у Београду рекао да је данас 24. март, први од 78 дана који Србија никада неће заборавити. Он је истакао да Србија данас памти сваку бомбу, гелер и смрт, бесмисао, сирене и "томахавке", рушевине, мостове и авионе.

- Ми памтимо, а сви остали треба да запамте - дугачко је наше српско памћење и нећемо никада заборавити. Ни за један од тих 78 дана, ни за једну жртву, нема заборава, рекао је премијер. Вучић је нагласио да Србија неће сукобе ни са ким, ни са НАТО-ом, али да љубоморно чува своју војну неутралност. Премијер је навео да Србија није непријатељ са онима који су нас убијали, јер је то једини могући пут.
Он је рекао да Србија хоће у Европу поносна и чистог образа, али да не да јој било ко руши добре односе са Русијом и са пријатељима на истоку. Ми смо мала земља, али чврста и поносна, у којој живи народ који је немогуће покорити. Извукли смо лекције и борићемо се за нормалан и достојанствен живот какав имају сви цивилизовани народи у Европи, рекао је Вучић.

Премијер је додао да Србија заслужује да се за њу живи и да данас зна само за једну борбу, борбу за живот. - Тај живот, то је наша победа, пристојна и уређена земља, свака фабрика коју направимо, наша је победа, сваки Србин који може мирно да ради на Косову и Метохији наша је победа, Србија у Европи, наша је победа. Хоћемо у Европу уздигнута чела, чиста образа, поручио је премијер.

Церемонија је почела симболично у 19.58 часова интонирањем химне "Боже правде", након чега је минутом ћутања одата пошта жртвама НАТО бомбардовања.

Церемонији су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, министри у Влади Србије, изасланици председника Републике Србије, Народне скупштине Републике Србије, начелник Генералштаба и други представници Војске Србије. Присутни су били и чланови дипломатског кора, представници бројних удружења и грађана.

Извор: Влада Србије