Часни крст крај Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву

Часни крст крај Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву
Часни крст крај Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву
Часни крст крај Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву
Часни крст крај Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву

Часни крст - симбол хришћанске победе живота над смрћу засијаће у четвртак 2. априла Лета Господњег 2015., око 11 сати, на ушћу реке Градац у Колубару, са источне стране Саборног храма Васкрсења Христовог и места будућег храма Светог Нектарија Егинског, најавио је на јучерашњој конференцији за новинаре у парохијском дому Покровске цркве архијерејски намесник ваљевски протојереј Милован Теовановић.

- Како је познато, Епархија ваљевска обележила је низом свечаности 2013. велики хришћански јубилеј - 1700 година Миланског едикта. Замисао Епископа ваљевског Г. Милутина, свештенства и монаштва била је да круна тих свечаности буде постављање крста на литицу изнад манастира Пустиња. Међутим, нису се стекли услови, потом су уследиле поплаве и одлучено је да се знамење постави сада, у сусрет празнику Васкрсења Христовог. Наиме, у данима Часног поста, прво долази Велики петак у ком се сећамо страдања Спаситељевог. Потом, славимо Његово Васкрсење, Празник над празницима коме је посвећен и градски Саборни храм. Такође, обичај је да се пре почетка градње храма, постави крст па ми то сада чинимо уочи почетка радова на храму Светог Нектарија Егинског - истакао је протојереј Милован Теовановић, архијерејски намесник ваљевски.

Директор предузећа „Колубара метал“ Горан Савић затражио је стручну помоћ у вези са постављањем крста од недавно страдалог пилота Омера Мехића. Још увек су сачувани његови мејлови са детаљним планом транспорта крста. Стога, чин подизања прилика је да се сетимо храбрих и несебичних људи и заблагодаримо на њиховим племенитим делима, поручио је прота Милован Теовановић и позвао све медије и љубитеље лепе фотографије да у четвртак, између 10,30 и 11 часова, дођу код Храма Васкрсења Христовог и забележе овај, за историју града, значајан тренутак.

Шеф транспортне службе предузећа „Колубара метал“ Младен Жујовић рекао је да ће се транспортно возило са крстом кретати из Лајковца, преко Словца, Диваца и Попучака. У град ће ући обилазницом те наставити Сувоборском, Кнез Михаиловом и напослетку доћи до Синђелићеве улице, односно саборног храма, где ће се збити свечани чин подизања.

Извор: Епархија ваљевска