Епископ Милутин на пријему код Патријарха српског

У петак, 3. априла 2015. године, у Патријаршији Српске Православне Цркве у Београду, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је Преосвећеног Епископа ваљевског г. Милутина.

Састанак је одржан поводом извештаја о реализацији наменских средстава Фондације "Патријарх Павле" опредељених Епархији ваљевској за помоћ поплављеним подручјима у висини од 80.000.000 динара, утрошених у периоду од септембра 2014. до марта 2015. године. Упутивши прво речи захвалности патријарху Иринеју, који је у својству председника Управног одбора ове Фондације, највећи део прикупљених средстава поверио Епархији ваљевској, епископ Милутин је предао детаљну документацију о финансијском пословању и расподели помоћи реализованој током овог периода.

Приликом ове посете Његовој Светости укратко је саопштено колико је средстава усмерено према поплављеним општинама Епархије ваљевске док је детаљан и опширнији извештај достављен у писаној форми. Изнете су и чињенице о врсти додељене помоћи која је у овој вредности додељена појединцима и институцијама кроз грађевински материјал и ангажовање извођача радова за занатске радове на санацији објеката, пвц столарију, белу технику и намештај, уџбенике, прибор и разну крупну и ситну опрему потпуно уништену у поплавама а потребну за рад образовних и социјалних установа, затим новчану помоћ појединцима и слично.

У наставку разговора патријарх Иринеј упознат је са будућим активностима наше Епархије на пољу материјалног и новчаног помагања сиромашних породица, болесних, напуштене деце и других којима је потребна помоћ. Поменуте су раније планиране и покренуте помоћи од стране епископа Милутина и Епархије ваљевске, а имајући у виду да су то помоћи које спадају у делокруг активности Фондације "Патријарх Павле", овом приликом поглавар наше Цркве је одобрио део средстава да из Фонда буду усмерена ка томе. Тако је овај сусрет и разговор дао, као и увек, богоугодне плодове, у овом случају кров над главом дванаестогодишњој Милици која живи без родитеља са старом баком у кући у којој само привремено бораве.

јереј Саша Максимовић,
секретар Епархије ваљевске