Дочек Благодатног oгња у Епархији зворничко-тузланској

Дочек Благодатног oгња у Епархији зворничко-тузланској
Дочек Благодатног oгња у Епархији зворничко-тузланској
Дочек Благодатног oгња у Епархији зворничко-тузланској
Дочек Благодатног oгња у Епархији зворничко-тузланској

Вијест да ће ове 2015. године благости Господње по први пут Благодатни огањ званично и диреткно бити пренесен из Светог града Јерусалима у столни град Београд, истински је обрадовала све људе, а посебно вјернике. То се посебно осјетило у Епархији зворничко-тузланској у којој се задњих осам дана највише о томе причало, размишљало и припремало за преузимање овог директног Божанског благослова.

Благодатни Божански огањ силази сваке године на Велику суботу у Гроб Господњи у ком се тог тренутка моли Блажењејши Патријарх јерусалимски и све Палестине или његов изасланик. Благодатни огањ је директно и видљиво пројављивање Славе и Силе Божје само и једино у крилу Православне Цркве. Његовом силаску присутвују и друге хришћанске деноминације, али и људи других религија и вјера. Приликом силаска у простор Гроба Господњег, Благодатни огањ запали два снопа свијећа (по 33 свијеће у сваком) које Патријарх држи у рукама. Чим се појави свјетлост у простору гроба Господњег отварају се врата гроба Господњег и Патријарх са упаљеним свијећама излази и узвикује: „Приђите, узмите Свјетлост!“
Силазак Божанског Благодатног Огња у гроб Господњи представља највеће чудо које се ево вијековима догађа. То је онај исти Божански oгањ који се кроз хиљадугодишњу библијску историју пројављивао пророцима и светим праведницима.

Одмах по објављивању вијести да ће Благодатни и Божански oгањ бити донесен у Београд, Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом формирао је Епархијски свештенички тим који ће отићи у Београд на аеродром ''Никола Тесла'' и примити Благодатни Божански Огањ и донијети га у Саборни храм у Бијељини на Лединцима. Епархијски тим који је пренио Благодатни oгањ из Београда до Бијељине чинили су: протојереји-ставрофори Митар Тешић, Жико Мићановић, протођакон Славољуб Милошевић и ђакон Бојан Чечар. Вечерас у 22:25 часова, Благодатни oгањ је стигао у Бијељину гдје га је дочекало мноштво вјерника предвођених Преосвећеним Владиком г. Хризостомом и свештенством. Испред Саборног храма Благодатни oгањ је подијељен прво свим Управама парохија и манастира, а потом и вјерном народу. Поводом дочека Благодатног oгња служено је мало молитвословље да Благодатни oгањ који вечерас примисмо ојача нашу вјеру, нашу љубав и хришћанску ревност.

Извор: Епархија зворничко-тузланска