Из Епархије горњокарловачке

Из Епархије горњокарловачке
Из Епархије горњокарловачке
Из Епархије горњокарловачке
Из Епархије горњокарловачке

На дан Преподобног Георгија Митиленског, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Гг Герасим осветио је крст за храм Светог великомученика кнеза Лазара у Чатрњи. Овај храм подигнут је 1932. године и налазио се у добром стању све до последње сеобе и страдања православног становништва са ових простора 1995. године, када је нажалост пострадао и овај храм. Храм је девастиран, а кровни покривач храма тешко оштећен, због чијег оштећења је временом дошло до пропадања  зидова, стропа и цијеле унутрашњости храма.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокаровачког г. Герасима, у јесен 2014. године започета је обнова ове светиње. У плану је да се у што краћем временском периоду храм потпуно обнови и ставиу богослужбену употребу и тако буде на корист овом народу. Молимо све благочестиве хришћане да својим прилозима у границама својих могућности помогну обнову овог храма и тако у историји остану истински наследници наших славних предака. Помоћ за изградњу храма Светог кнеза Лазара у Чатрњи може се уплатити на следећи жиро рачун:

SPCO Trebinja
Žiro račun:24840081105558675
IBAN: HR0824840081105558675
RAIFFEISEN BANK AUSTRIA – Hrvatska

За све информације можете се обратити надлежном свештенику јереју Предрагу Сушићу на 00385958716269 или predragsusic@yahoo.com

Упознавши се са активностима ХО "Срби за Србе" из Београда, парох дворски их је упознао са проблемима са којима се сусрећу поједине породице које би се по њиховим критеријумима требале помоћи. Након кратког времана, ХО "Срби за Србе“ из Београда је у сарадњи са истом организацијом са Пала, затим са ХО „Споји“ из  Инзбрука и ХХО "Радости моја" из Штутгарта помогла шест породица: Драгана Ћулибрка из Матијевића, Миљенка Јоке из Косне, Душка Грчића са Хртића, Драгана Ресановића из Грмушана, Љубана Вукичевића из Рујевца и Милорада Маљковића из Г. Ступнице. Породицама су набављани кућански апарати, намјештај, санитарије за купатило, грађевински матријал, а Љубану  Викичевићу је поред грађевинског матријала купљена и крава. У Васкршњој акцији ХО "Срби за Србе" из Београда у сарадњи са организацијом са Пала помогла је двије породице. Дана 18. априла 2015. године ХО "Срби за Србе" из Београда посјетила је дворску парохију и том приликом у потпуности реализовала помоћ. Помогнуте су породице: Николе Тадића из Г. Сочанице коме је купљен грађевински матријал за прекривање куће и породица Весне Петровић из Горичке којима је набављена вешмашина, кухиња, замрзивач и дио санитарија за купатило. Вриједност помоћи која је указана породицама дворске парохије је 56.128,53 куне.

У поподневним часовима, 20. априла 2015. године, Епископ горњокарловачки г. Герасим у Епископској резиденцији у Карловцу примио је представнике власти општине Двор на Уни, начелника општине г. Николу Арбутину и г. Милоша Мркобраду, као и надлежног парохијског свештеника протојереја Радослава Анђелића. Кроз разговор са гостима, владика Герасим упознао се са најновијим дешавањима у вези са животом и повратком православних Срба на вјековна огњишта, као и о раду у тешким временима за неразвијену општину Двор на Уни.

Извор: Епархија горњокарловачка