Искра Шавника

У понедјељак 20. априла 2015, у сали Скупштине општине Шавник промовисан је нови парохијски часопис "Искра Шавника". Поздрављајући бројну публику, свештенство и монаштво Епархије, сабране поводом промоције првог броја часописа "Искра Шавника“, који издају парохија шавничка и манастир Бијела, надлежни парох јереј Драженко Ристић је казао да су се ове новине „родиле о Васкрсењу Христовом, празнику над празницима, којем се радује све што дише на небу и на земљи“.

"Управо из смисла васкрсења и радости живота настао је и овај наш часопис, а са благословом надлежног нам Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија. Идеја у вези покретања овог гласила одавно се налазила у духовним ризницама, а свој епилог добила је на овогодишњој светосавској академији у селу Дужи, када је о. Исаија, старјешина манастира Бијела, покренуо питање о томе да се духовно, књижевно и историјско богатство стави на папир, јер је овај крај ризница видљивог и невидљивог и да на тај начин овај наш крај добије свој лист и каже свој глас“.

"Искра Шавника“ окупила је тим људи од знања и пера, који су својим искуством и радом помогли да овај парохијски лист угледа свјетлост дана. Управо спој старог и младог ће, према мишљењу о. Драженка, допринијети да ово гласило буде квалитетно и да у њему за сваког буде интереснатних садржаја.

"У вези са именом новина имали смо разних предлога, али вољом Божијом добисмо име "Искра Шавника“ управо из смисла васкрсења. Желимо да Шавник и његова села отргнемо од заборава, да га васкрснемо-оживимо, да Шавник и његова парохија, не буде тема оних празних разговора у којима се Шавник помиње само по лошем, по томе како свакодневно пропада, него да Шавник са својим двјема рукама Дробњацима и Ускоцима, гдје има добрих и честитих људи и који је богат духовним, историјским и културним наслеђем, жели да обогати народ свог краја и шире, тамо гдје ове новине буду долазиле у руке читалаца“, рекао је надлежни парох свештеник Драженко Ристић, изразивши захвалност онима који су ангажовани на осмишљавању часописа, као и свима који су помогли да ова публикација изађе у јавност и буде представљена пред житељима Шавника.

У промоцији је учествовала и Марина-Маја Вемић, лектор новог парохијског часописа.

"Испратили смо празник Васкрс, сада гледамо како се природа васкрсава и буди, а пошто је човјек фрагмент природе тако се буди и човјек, буде се људи који под овим брдима желе да се покрену и да се освијесте, да се дозову и прикажу своју вјеру, културу, традицију. Тако смо и ми почели овај рад. Идеја о покретању часописа је наишла на добре реакције свих нас, јер је то, заиста, велики подухват у овако малој средини и, мислим, да није могао да се изабере бољи тренутак, уз сву симболику Васкрса и прољећа, за оснивање оваквог листа“.

"Што се тиче садржаја, овај часопис је разнолик. У њему се прожимају теме из духовног и световног живота што упућује на то да је намијењен ширем аудиторијуму, а уз то садржи и рубрику за дјецу, те је, дакле, намијењен и најмлађем узрасту. Прожимају се теме из Цркве, из историје, филозофије, језика, књижевности, медицине, а остављено је простора и за анегдоте, легенде, поезију и, у будућности, све оно што се буде дешавало на територији наше општине, а буде завриједјело пажњу да се нађе на страницама овог часописа, биће испраћено“, напоменула је Марина Вемић.

На промоцији је говорио и Момир Вуковић, члан редакције. Он је изразио наду да ће се пробудити културни и духовни живот овог краја, а да покретање часописа "Искра Шавника“ представља почетак тог буђења.

"Ми смо прије сто и више година у Шавнику имали позориште, имали смо читаоницу и моја истинска жеља је да под кровом шавничког Центра за културу све то објединимо и вратимо поново оне вриједности, бар у духовном и културном смислу, које Шавник заслужује. Без културе, ма каква била материјална основа, нијесмо на правом путу“.

"Ако дух добра почне да вијори над Шавником он ће нас, не само ујединити, него дати ону искру добра које овај народ истински заслужује. Не треба нама већи квалитет од ове здраве омладине коју имамо, која с лакоћом овладава новим техничким достигнућима и само им треба помоћи у идејном смислу да се све то валоризује на најбољи начин. То је набоља потврда квалитета наше омладине и мјера по којој желим да препознајем овај крај, упркос свим материјланим недаћама и тешкоћама , рекао је Вуковић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка