Недеља Мироносица у манастиру Годовик

Недеља Мироносица у манастиру Годовик
Недеља Мироносица у манастиру Годовик
Недеља Мироносица у манастиру Годовик
Недеља Мироносица у манастиру Годовик

Село Годовик је познато по манастиру из XIII века посвећеном Светом Георгију, који припада задужбини Немањића. Манастир је осам километара удаљен од Пожеге и налази се поред изворишног крашког врела Годовичке реке. У близини се налази храм Светог пророка Илије који са манастиром чини јединствен комплекс. Овај манастир заузима значајно место у мисији очувања вере, традиције и првих корака описмењавања у овом крају Пожеге. Године 1808. манастир је посетио вожд Карађорђе, па је касније, у знак сећања на тај догађај, испред улаза у олтар дозидан надвратник са натписом о његовој посети.

У Недељу Мироносица, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је евхаристијским сабрањем у Годовику у храму посвећеном Светом Георгију. Саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић), протојереј-ставрофор Дмитар Луковић, протојереј-ставрофор Ненад Величковић, јереји Крста Лазић и Небојша Вишњић, као и протођакон Александар Грујовић. Свету Литургију су са певањем улепшали теолози и свештеници, а учествовао је и многобројни верни народ који је дошао да дочека свог Епископа и да се причести духовним речима, молитвом и Телом и Крвљу Христовом.

У току малог входа Епископ жички г. Јустин је рукопроизвео јереја Небојшу Вишњића, пароха годовичког, у чин протојереја. Владика се после Јеванђеља обратио верном народу пригодном беседом о Мироносицама, пролазности земаљског живота у односу на вечни живот у Царству Божјем и објављивању, чуду и значају Христовог Васкрсења за нас хришћане.

Након богослужења, Владика је са свештеницима посетио оронули храм Светог пророка Илије који је већ дуже време у веома лошем стању. Храм је саграђен у периоду од 1855. до 1858. године и представља богато историјско, културно и верско наслеђе из времена када је храм Светог Георгија био сувише мали за све вернике. Епископ је такође посетио и парохијски дом годовичке парохије. Након тога је уследила трпеза љубави, коју су домаћини приредили, на којој се протојереј Небојша Вишњић захвалио владики на доласку и благослову.

Извор: Епархија жичка