Из парохије у Берну

Из парохије у Берну
Из парохије у Берну
Из парохије у Берну
Из парохије у Берну

У Недељу Раслабљеног, 3. маја 2015. године, свечано је прослављена слава бернске омладине - Свети владика Николај. Пре почетка свете Литургије, настојатељ храма прота Станко Марковић изнео је на поклоњење и целивање мошти Светог Владике, уз појање тропара и молитве да свете мошти буду на спасење и чување омладине и верника парохије.

Након слжбе на којој је певао парохијски хор, свештеник Станко преломио је славски колач уз присуство многобројне омладине и беседио о животу и раду владике Николаја који је неко време боравио у Берну на студијама. Организован је и концерт трија Балканске жице.

Група омладине и верника парохије у Берну предвођена својим свештеником – протом Станком Марковићем, заједно са студентима Теолошког факултета из Берна, учинила је крајем априла 2015. године посету Светој Земљи. Поклоници су посетили и поклонили се најсветијм местима, црквама и манастирима у Јерусалиму, Витлејему, Назарету, Кани Галилејској, Јордану, Капернауму, Генизретском језеру, Јорданској Пустињи, итд. Поклоничка група је била почствована пријемом код Његовог Блаженства јерусалимског Патријарха господина Теодора, који је у трочасовном разговору причао са поклоницима и одговарао на многобројна питања, а на крају пријема поклонио је свима по књигу и икону. У Витлејему ходочасници су учествовали на Семинару о Животу хришћана у Светој Земљи, а Његово Високопреосвештенство Архиепископ јордански и витлејемски Теофилакт, примио је све поклонике на свечани пријем и заједничку трпезу љубави.

Велика благодат је била свима присутним да учествују на поноћној Светој Литургији у храму Храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму. Јутрење и Свету Литургију служили су три митрополита, девет епископа уз саслсуживање шездесет свештеника. Многоброји православни ходочасници из целог света приступили су Светој Чаши.

Извор: Епархија средњоевропска