Поклоничко путовање верника из Книна

Поклоничко путовање верника из Книна
Поклоничко путовање верника из Книна
Поклоничко путовање верника из Книна
Поклоничко путовање верника из Книна

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског г. Фотија, а у организацији Црквене општине книнске, 27. и 28. маја 2015. године, ходочасници из Книна и околине учинили су поклоничко путовање у манастир Острог.

Поклоничко путовање предводио је протојереј Владимир Вукосављевић са јеромонахом Јованом (Ковачевићем), сабратом манастира Драговић. Група поклоника, првог дана ходочашћа,на путу до Острога, посетила је још неколико православних светиња: храм Свете Тројице у Мостару, манастире Житомислић и Тврдош код Требиња, Саборну цркву Ваведења Пресвете Богородице у Требињу, да би у вечерњим сатима стигли у конак Доњег манастира смештеног код цркве Свете Тројице.

Наредног дана верници су након јутарње молитве учествовали у светој Литургији на којој се већина поклоника причестила Тијелом и Крвљу Господњом. Велика је радост и духовно укрепљење поклоника што су се поклонили и цјеливали свете мошти великог угодника Божјег и чудотворца Светог Василија Острошког, гдје им је поред кивота Светитеља прочитана молитва за здравље, како њих самих тако и њихових сродника и свих оних које су у тај дан са собом повели у мислима на ово свето мјесто.

Након одласка из Острога, група поклоника посјетила је и велепни, новоизграђени храм Васкрсења Христовог у Подгорици и цркву Свете Тројице у Будви, да би у касним вечерњим сатима стигли испред храма Покрова Пресвете Богородице у Книну. Ходочасници су у манастирима дочекани и угошћени са великом братском љубављу и имали су прилике да се упознају са историјатом, животом и радом манастира и њиховог братства. Поклоничка група, у којој је ове године било и много младих ходочасника, деце полазника православног веронаука у Книну, изразила је радост и одушевљење посјетом манастирима, напојивши се тако са извора воде живе, духовном снагом и љубављу своје вјере, и надајући се у будућности поновном одласку нашим дивним светињама. Црквена општина книнска захвална је свешетенству и монаштву цркви и манастира на братском пријему и гостопримству.

Извор: Епархија далматинска