Ђурђевдан у Книну

Ђурђевдан у Книну
Ђурђевдан у Книну
Ђурђевдан у Книну
Ђурђевдан у Книну

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је на празник Светог великомученика Георгија свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овом светитељу у Книну. Овај велики празник представља једну од највећих српских слава, па су тако многи православни Срби у Далмацији уз славску свећу, колач и кољиво окупили своје ближње.

Овај прослављени светитељ истицао се богоугодним делима од своје младости. Као младић од двадесет година доспео је до чина трибуна у служби цару Диоклецијану. Када овај цар отпоче страшно гоњење хришћана, Георгије иступи пред њега у име Христа, због чега га цар осуди на разна мучења. Време страдања провео је у смирености и молитви, захваљујући чему је успео да одоли многим искушењима и преживи да би ширио реч Божију. Захваљујући његовим чудесима многи људи тога доба примише хришћанство, а међу њима и царева жена Александра. Кад то сазна, цар нареди да се царица погуби мачем, а сам Георгије би посечен 303. године. Његова чуда нису престала са његовим упокојењем, јер га је Господ због добрих дела које је за живота чинио обдарио силном моћи којом овај светитељ непрстано помаже свима који се у његово име моле.

Из примера Светог Георгија треба да се поучимо да нам је овај живот дат да бисмо се припремили и удостојили живота са Богом, а то можемо чинити само кроз љубав према Богу и према својим ближњима, рекао је Епископ Фотије. Да бисмо били истински хришћани и да би нам Свето Причешће било на спасење, морамо се бранити од сваке врсте мржње. Наш је подвиг да се измириммо са својим ближњима и да на Свету Литургију дођемо у миру и љубави са свима, измоливши опроштај од оних којима смо учинили нажао и опростивши онима који су нама нашкодили. Само и једино тако можемо бити плодотворно тло да се у нама настани Свети Дух и на тај начин постанемо вредни његове благодати.

Извор: Епархија далматинска