Научни скуп Халка II

Његова Све-Светост васељенски патријарх Вартоломеј биће домаћин Научног скупа тзв. Халка II на тему „Богословље, екологија и Реч“. Уз Васељенску Патријаршију, организатор је и Универзитет у Саут Нју Хемптону. Скуп ће се држати  на острву Халки од 8. до 10. јуна 2015. године.

Настављајући завештање које је Васељенска Патријаршија започела пре дуже од двадесет година, Научни скуп Халка II проводи у живот читав низ пионирских еколошких инцијатива, међу којима су били и осам међународних симпосиона (1995-2009) и пет летњих семинара (1994-1998).

Научни скуп Халка I на тему „Разговор о животној средини, етици и иновацији“ одржан је у јуну 2012. г. и привукао је као референте високостручна лица, међу којима и екологе какви су Џејн Гудол и Бил Макибен, као и научнике Џејмса Хансена и Амори Лавинса.

И Халка II привући ће знамените књижевнике и екологе, међу којима и Тери Иглетон (књижевни теоретичар и критичар) и Тери Темпист Вилијамс (песник и писац), као и Џејмс Балог (планинар и фотограф), Реџ Пејтел (писац и активиста) и Тимоти Џоринџ (богослов и апикултуриста), који ће водити надахнути „разговор о животној среидни, књижевности и уметностима“.

Васељенски Патријарх ће отворити скуп 8. јуна, док ће Митрополит Јован (Зизјулас) пергамски одржати кључно предавање.

Извор: ОСР