Православној албанској академији – комплет „Православне енциклопедије“

Његова Светост Патријарх московски и све Русије подарио је Правосланој академији у манастиру св. Влаха, недалеко од Драча у Албанији, свих 36 до сада изашлих томова „Православне енциклопедије“ на руском језику. Ректору ове Академије, Епископу аполонијском Николи, ово драгоцено дело је уручио изванредни и опуномоћени амбасадор  Руске Федерације у Албанији А.Р. Карпушин.

Свечаном чину уручења присуствовали су професори и студенти ове духовне школе, као и представници општинских и градских власти.

Отварајући свечаност, Епископ Никола је изложио историју и садашњу делатност ове високе школске установе, као и манастира посвећеног светом Власију у којем је Академија смештена. Манастир се налази на живописном брежуљку на путу између Драча и Тиране, на којем доминира нова црква, са епископском резиденцијом, конацима, домом за сирочад, интернатом и факултетским просторијама. Иначе, у безбожничко доба комплекс је углавном био срушен и препуштен немару, док је сада то црквени центар који може организовати и богословске симпосионе до 80 учесника.

Руски амбасадор је са своје стране изразио радост што и на овај начин Московска Патријаршија пружа символичан знак великог уважавања и искрене жеље да се и надаље негују и јачају међуцрквени односи. Иначе, ових 36 томова обогатиће библиотечки фонд овог школског завода и за студенте ће представљати велику испомоћ у њиховом образовном процесу.

Извор: Московска Патријаршија (обрада Р.Р.)