Мале приче из Великог рата

У склопу обележавања стогодишњице од Првог светског рата, у Малој галерији Дома Војске Србије 5. маја 2015. године, отворена je изложба „Мале приче из Великог рата“, у организацији Медија центра „Одбрана“, Музеја Осечине (Одељење народног музеја Ваљево), Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. и Војног музеја.

За време Првог светског рата, до тада највећег сукоба у историји човечанства, наша јуначка отаџбина је дала највеће могуће жртве за своју слободу. Највећа жртва је у ствари био такозвани обичан, мали човек. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у борбу за слободу своје наде, страхове, снове, молитве и осећања. Овом изложбом откривамо неке од тих прича са циљем да на достојанствен начин одамо почаст светлим примерима несебичног жртвовања предака који су нас заувек задужили.


На изложби, поред фотографија примљених он-лине на пројекту, у форми видео материјала премијерно бити приказане и фотографије, аутобиографски списи, дневници, писма војника, разгледнице и друга документа од историјског значаја, која су прикупљена у оквиру пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, покренутог 2014. године од стране Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова РС.

Линк ка видео споту:    https://youtu.be/HrdDmu1KKjA

Изложбу можете погледати до 22.маја.

Посетите сајтове:

    Албум сећања: http://славним-прецима.срб/
    Медија центар „Одбрана“: http://www.odbrana.mod.gov.rs/