Слава сестринства Опште болнице Ваљево

Слава сестринства Опште болнице Ваљево
Слава сестринства Опште болнице Ваљево
Слава сестринства Опште болнице Ваљево
Слава сестринства Опште болнице Ваљево

Сестринство Опште болнице Ваљево и ове 2015. године прославило је своју крсну славу – Светог Василија Острошког. Евхаристијским сабрањем у Храму Светих Бесребреника и Чудотвораца Козме и Дамјана началствовао је архимандрит Алексеј (Розентул), духовник руског манастира Преображења Господњег у Бомбали, надомак Сиднеја (Аустралија). У Литургији је учествовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, који је обавио свечани чин резања славског колача и пожелео сестрама да молитве Светог Василија буду од помоћи како њима, тако и свима који се лече у овој богоугодној установи . Овогодишњи домаћин славе било је особље Операционог блока, док је за наредну годину та част припала педијатријском одељењу.

Лекари и медицинско особље имају дар и знања да лече људе. Дар од Господа дат, знање уз помоћ Његову стечено. Милост Господња нам је свима увек потребна и зато нам ваља молитве заједнички узносити. Како се то чини у Храму Светих Козме и Дамјана, када се литургијски саберу они који лече са онима које лече. Овогодишња световасилијевска Литургија била је посебна захваљујући госту из далеке Аустралије архимандриту Алексеју, клирику Руске Православне Цркве, чији су благослови посведочили молитвено заједништво братских народа.

- Имао сам ту милост да упознам Владику Милутина у време његове епископске службе у Аустралији и да се дивим његовој скромности и хришћанској љубави. Такође, о. Силуан (секретар Владике Милутина) растао је под кровом руске Цркве у Сиднеју. Уз мене је од младих година био и о. Радомир Алексић (духовник Опште болнице). Путеви Господњи су неизрециви, а ми словенски народи узајамно се подржавамо и молимо једни за друге, не би ли нам Господ дао да будемо велика словенска православна породица. Да идемо путем којим нас промисао Божја води – беседио је архимандрит Алексеј (Розентул) уз преводилачко посредовање протосинђела мр Силана (Мракића), чије је одлично знање руског језика, поред одрастања крај руских духовника, плод и стручног усавршавања на Духовној академији у Москви.

На позив протојереја-ставрофора Радомира Алексића, архимандрит Алексеј (Розентул) дошао је у Ваљево да помогне при живописању болничког храма. У Ваљевску епархију, за чијег га духовног оца и свештенослужитеље вежу дивна сећања. И радост му је велика да на дан славе сестринства молитве узнесе са здравственим радницима и верним народом.

Прослава Светог Василија Острошког употпуњена је Свечаном академијом и неформалним дружењем у Едукативном центру Опште болнице Ваљево.

Извор: Епархија ваљевска