Јелеосвећење и архијерејска Литургија у Каленићу

Јелеосвећење и архијерејска Литургија у Каленићу
Јелеосвећење и архијерејска Литургија у Каленићу
Јелеосвећење и архијерејска Литургија у Каленићу
Јелеосвећење и архијерејска Литургија у Каленићу

У уторак, 12. маја 2015. године, када Црква Божја прославља Светог Василија Острошког Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету тајну јелеосвећења и свету архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су саслуживали свештеници левачког намесништва и из других намесништва епархије шумадијске. Литургијско појање увеличали су млади гласови ђака богословије Светог Јована Златоустог из Крагујевца. Овим Светим тајнама присуствовао је већи број верника, који су се помазали освећеним јелејем и на крају свете Литургије се сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

У духовној поуци Просвећени Владика је пожелео окупљеним верницима да им света тајна причешћа и света тајна јелеосвећења буде на здравље и спасење, а затим их подстетио да смо сви ми који смо данас присутни постали богатији јер смо дошли у ову светињу и били на светој Литургији на којој смо примили Васкрслог Господа Христа кроз свету тајну причешћа и на још један начин смо богатији јер смо примили свету тајну јелеосвећења. Преосвећени Владика Јован објаснио је окупљеним верницима зашто оно што је најузвишеније у Цркви назива тајном, зато сто се њој прилази са страхом са вером са осећањем да је то Божје и да то Бог даје себе нама. Ни једна тајна се не може објаснити ни рачима ни неким научним доказима, она се доказује вером и делима. Бог ја нама дао свете тајне ради нас и нашег спасења јер жели да се ми сви спасемо ако то ми желимо, зато се Он оваплотио страдао и на крају Васкрсао све то ради човека и љубави према човеку. Потребна и неопходна нам је молитва, ради нашег спасења и да се молимо Богу и светом Василију Острошком чудотворцу који се хранио са ивора Христовог и Духом Светим и да се та благодат прошири на све нас.

По завршетку свете Литургије уприличен је пријем званица а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницомн игуманијом мати Нектаријом.

ИЗвор: Епархија шумадијска