Владика Јоаникије на Задушнице богослужио у манастиру Милешева

Владика Јоаникије на Задушнице богослужио у манастиру Милешева
Владика Јоаникије на Задушнице богослужио у манастиру Милешева
Владика Јоаникије на Задушнице богослужио у манастиру Милешева
Владика Јоаникије на Задушнице богослужио у манастиру Милешева

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије служио је у суботу 30. маја 2015, на Духовске задушнице, свету заупокојену Литургију у манастиру Милешеви.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије милешевске.

Вјерном народу сабраном на Духовске задушнице у манастиру Милешеви бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о овом дану који је посвећен нашим преминулим прецима, када се служе помени Господу, упућују молитве за милост према упокојенима и опроштај гријехова које су починили за живота.

"Молимо се, драга браћо и сестре, непрестано за упокојење душа свих преминулих хришћана, не само наших сродника, наших драгих којих се сјећамо, него и свих оних који се упокојише у правој вјери и заједници црквеној. Наши помени, помињања свих покојних пуни су наде и хришћанске топлине и љубави и то је веома важно, јер нашу љубав коју приносимо Господу, нашу жртву за покојнике, нарочито за наше миле и драге, Господ прима и благосиља, даје утјеху, мир и радост у Царству небеском онима за које се ми молимо“.

"Молимо се Богу, не само за оне који су свето и праведно поживјели у овом свијету, него и за све хришћане, а ми људи смо грешни, па се молимо, прије свега, за опроштај сагрешења и то чинимо са великом надом. Нашу наду потврђују свети који се јављају из новог живота, који су задобили живот вјечни у Христу Господу у Царству небеском, а Господ још није пројавио све оне које је прославио у Свом светом царству, него пројављује само поједине“, казао је Владика Јоаникије.

Владика се тим поводом, у својој бесједи, осврнуо на прослављење Светих новомученика српских, које је овогодишњи Свети Архијерејски Сабор наше Цркве прибројао лику светих.

"Наш Свети Архијерејски Сабор се, ове године, доносећи веома важне и тешке одлуке, завршио, ипак, са радосним одлукама, са прослављењем Светих новомученика српских, који су пострадали у Пребиловцима, а тамо су, познато је, побијена невина дјеца, крв своју пролила су као они Младенци у Витлејему. Они су прибројани лику Светих заједно са свима који су тамо невино пострадали, заједно са Јасеновачким мученицима, а, исто тако, прославили смо двојицу великих просветитеља новијег доба Светог Мардарија Епископа америчког, првог српског епископа у Америци. Родом је из Црне Горе, што би требало да донесе радост и Црној Гори, а нарочито Америци гдје је Свети Мардарије, као први српски епископ службовао, просвећивао нашу дијаспору, наш вјерујући народ који се нашао у том великом свијету као овце без пастира“.

"Он их је сабирао, просвећивао, не само православне Србе, него и све оне који су били жељни истине Божје, правде Божје, праве истинске, јеванђељске вјере. Прије њега, такође на америчком континенту, велико дјело је савршавао Преподобни отац наш Севастијан Дабовић, родом са српског Приморја. Отишао је у далеки свијет, али вјеру није запоставио, чак je његова вјера је засијала као сунце, правда његова као свјетлост небеска се излила на амерички континент. То су нови просветитељи српски на америчком континенту заједно са Светим владиком Николајем, који је већ раније прослављен“.

"Тако Господ, драга браћо и сестре, прибројава лику Својих светих, преподобних и мученика у свим временима, па и 20. вијек је у том погледу дао велике плодове, иако је био пун искушења, али за праве, истинске хришћане искушења су само изазов и прилика да се покаже, потврди, посвједочи вјера права, истинска која се прекаљује као злато у огњу и што се више прекаљује она све више сија“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка