Храмовна слава манастира Свете Тројице у Пљевљима

Храмовна слава манастира Свете Тројице у Пљевљима
Храмовна слава манастира Свете Тројице у Пљевљима
Храмовна слава манастира Свете Тројице у Пљевљима
Храмовна слава манастира Свете Тројице у Пљевљима

На дан када наша Црква прославља Силазак Светог Духа на апостоле, празник Свете Тројице, Педесетницу, у недјељу 31. маја 2015, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима, чиме је ова древна светиња прославила своју храмовну славу.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије милешевске и Епархије будимљанско-никшићке. Светим Тајнама Христовим причестио се велики број сабраних вјерника којима се ријечима архипастирске бесједе обратио Преосвећени Владика Јоаникије.

"Господ Исус Христос послије свог Васкрсења, прије Вазнесења на небо, рекао је својим светим ученицима, упућујући им последње ријечи док се још јављао овдје на земљи, „сједите у граду Јерусалиму и не разилазите се никуда докле се не обучете у силу са висине“. Прије свог страдања Господ је говорио „када ја одем послаћу вам другог утјешитеља, који ће вас упутити у сваку истину и открити вам смисао свега онога што сам вам говорио, Духа истине“ и то се, драга браћо и сестре, догодило на овај свети дан“.

"Када су свети апостоли, заједно са народом, били у граду Јерусалиму, у оном дијелу града који је најчувенији, у Сиону, који је символ Цркве, најстарији дио града који се зове град Давидов и тамо се молили у недјељни дан и Господ је испунио своје обећање – послао је Духа свог Светог утјешитеља у виду огњених језика који је сишао на свакога од светих апостола. То је та сила са висине у коју су се обукли Свети апостоли Христови, проповједници Његовог Јеванђеља, Његови свједоци“.

"Није случајно, драга браћо и сестре, што овај дан сматрамо рођенданом Цркве. Овај дан је дан пуноће, овај дан је дан када су се Свети апостоли обукли у силу са висине, а то значи добили су силу с небеса коју је послао Господ Исус Христос, заправо, обукли су се у Христа Господа и добили силу Његове истине, силу Његове ријечи, силу Његовог свједочанства, добили храброст коју само Бог може да да и мудрост и свјетлост Божју те од тада су неустрашиво проповиједали Јеванђеље Христово међу Јеврејима, међу непријатељима Христовим и незнабошцима“.

"Све оно што се догодило са апостолима у тај свети дан када је Господ послао свог Духа утјешитеља у виду огњених језика то се продужава кроз сву историју, невидљиво силази Дух Свети животоворни на нас и на дарове које му приносимо на свакој светој служби и на сваког правог проповиједника Његове истине, Његовог Јеванђеља, Његовог свједочанства у овом свијету“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије.

Освештан је и преломљен славски колач. Празнично сабрање поводом храмовне славе манастира Свете Тројице настављено је уз братску трпезу љубави.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка