Сабрање Православног спортског друштва „Света Србија"

Сабрање Православног спортског друштва „Света Србија"
Сабрање Православног спортског друштва „Света Србија"
Сабрање Православног спортског друштва „Света Србија"
Сабрање Православног спортског друштва „Света Србија"

Владика Иринеј: Даром Светога Духа до свеукупног спасења

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландси г. Иринеј служио је, благословом Његове Светости Паријарха српског г. Иринеја, свету Литургију на празник Педесетнице на Ади Циганлији, на сабрању Православног спортског друштва „Света Србија". Ова спортска манифестација има за циљ неговање српске културе, институције породице и враћања духовних и традиционалних вредности у свакодневицу живота наших најмлађих.

„Данас је Господ васпоставио Цркву своју свету овде на овом свету да бисмо ми могли доћи до свог сопственог и свеукупног спасења“, рекао је владика Иринеј и поручио да је наша одговорност да дарове животворног Духа искористимо како бисмо били „старатељи овога света“, а то значи да водимо рачуна о животној средини.

Поздрављајући велико сабрање Спортског друштва „Света Србија“, владика Иринеј је истакао да је старање о здрављу тела важно и за духовни живот деце и одраслих, закључио је владика Иринеј.

Великом литургијском, културно-уметничком и спортском сабрању Православног спортског друштва „Света Србија“ присуствовали су престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, директор друштва Дејан Томашевић, министар спорта и омладине Вања Удовичић, др Милета Радојевић, испред Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, као и велики број вероучитеља, полазника верске наставе, родитеља и пријатеља Свете Србије.

Програм је настављен скоковима падобранаца и показном вежбом специјалних јединица војске, а након тога на самом централном терену  уз преко тридесет разних спортских станица малишани су могли да пробају и упознају многе спортске вештине  уз асистенцију тренера .

За то време на околним теренима одиграни су турнири у фудбалској мини макси и баскет лиги уз учешће неколико хиљада деце спортиста. Завршница овог прелепог дана спортског сабрања на Ади обележена је кошаркашком утакмицом на централном спортском терену коју су одиграле екипе филма Бићемо прваци света и Свете Србије за коју су играли наши прослављени кошаркаши: Дејан Томашевић, Жарко Паспаљ и многи други.

За најмлађе посетиоце припремљени су дарови, а за све госте служен је војнички пасуљ. Сви садржаји Спортског сабрања били су бесплатни.

Православно спортско друштво „Света Србија“ основано је благословом Његове светости Патријарха српског Иринеја, залагањем и подршком угледних српских спортиста и тренера предвођених прослављеним кошаркашем Дејаном Томашевићем, са жељом да се свој деци омогући да се спортом баве  бесплатно и да, упоредо са тим, стичу хришћанске врлине.