Развијати културу сјећања на српске жртве

Развијати културу сјећања на српске жртве
Развијати културу сјећања на српске жртве
Развијати културу сјећања на српске жртве
Развијати културу сјећања на српске жртве

У спомен комплексу Стари Брод, у кањону Дрине између општина Вишеград и Рогатица, у недељу 24. маја одржан је годишњи помен за око 6.000 Срба из источне Босне, које су с прољећа 1942. године звјерски умориле усташе Францетићеве Црне легије, међу којима су предњачили муслимани из овог подринског краја.

Након Свете литургије у спомен капели, којој је присуствовао велики број потомака убијених Срба, протојереј-ставрофор Милорад Љубинац, уз саслужење два свештеника и једног ђакона, обавио је помен на спомен обиљежју подигнутом крај Дрине, у Старом Броду.

У краткој бесједи Љубинац је подсјетио на значај окупљања на овом стратишту које је прије 73 године постало вјечита гробница српским мученицима.

„О овом злочину се није смјело причати све до 1991. године, али је сјећање на њега живјело преко преживјелих Срба. Окупљајмо се овдје да свједочимо, да не заборавимо своју духовну снагу и културу, поштујући наше невине жртве,“ поручио је свештеник Љубинац.

Годишњем помену у Старом Броду по први пут су присуствовали и представници потомака удружења „Јадовно“ из Бањалуке и Београда  и „Пребиловци“ из Београда.

По ријечима Душана Басташића, предсједника удружења „Јадовно 1941“, кога су прије пет година основали потомци жртава првог система концентрационих логора у Независној држави Хрватској, данас дјелује двадесетак сличних удружења.

„Тако смо у октобру 2014. године на Козари одржали прво сабрање тих организација, на коме смо схватили да су сва наша стратишта слична, јер су наши преци пострадали само зато што су православни Срби,“ рекао је Басташић.

Он је додао да се на том сабрању први пут упознао са страдањем Срба у Старом Броду и Милошевићима.

„Богу хвала да су преживјели њихови потомци који се нису помирили са наметнутом вишедеценијском ћутњом,“ нагласио је Басташић.

Миланко Јахура, предсједник управног одбора Српског националног удружења „Пребиловци“ из Београда је подсјетио да је прошлогодишње сабрање српских удружења, која његују сјећање на убијене Србе у 20-том вијеку, практично неформална али јединствена организација која увелико ради на широком успостављању културе сјећања и памћења српских жртава.

„Циљ нам је да се прикупљањем грађе уз бројна свједочења  ови стравични злочини оквалификују геноцидним,“ истакао је Јехура.

У склопу обиљежавања 73. годишњице од усташког злочина над Србима у Старом Броду и Милошевићима, у суботу, 23. маја на Византијском тргу у комплексу Андрићграда у Вишеграду, одржано је предавање о страдалницима из кањона Дрине, Пребиловаца и Јадовна, а посјетиоци су имали прилику видјети и документарну изложбу под називом „Моје Јадовно“.

Домаћин овогодишњег помена на недужне жртве у Старом Броду и Милошевићима била је општина Рогатица, а по ријечима надлежног пароха Драгана Вукотића, помен ће се и наредних година одржавати средином маја.

Извор: Митрополија дабробосанска