Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској

Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској
Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској
Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској
Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској

У најмањој и најудаљенијој парохији Епархије аустријско-швајцарске - на Малти, коју по благослову Епископа опслужује протојереј Петар Пантић из Беча, за празник Духови служене су Литургије и вечерње службе. Прота Петар је служио свету Литургију у храму Светог Николе у Валети сваког јутра, а у недељу на Духове служена је и вечерња служба у Бизербучи где је учешће верног народа све бројније.

Верни народ у Бизербучи не крије своју велику радост јер сад има редовна богослужења. Тим поводом, Црквеном одбору који представља привремену управу, придружили су се и нови чланови - Љубисав Николић и Бата Ђуровић, који на овом медитеранском острву живе већ четврт века. „Сматрам да ће учешће нових чланова знатно допринети раду нашег одбора и да ће се наша мисионарска парохија и даље позитивно развијати, пре свега захваљујући разумевању и подршци нашег Владике Андреја“, рекао је главни секретар Парохије Бобан Јовановић на седници поводом пријема нових чланова у Одбор. На састанку је такође договорено да се за 28. јуна 2015. године припреми Свечана Видовданска Академија са богатим културно-уметничким програмом.

У четвртак, 4. јуна 2015. године, група студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду, посетила је Његово Преосвештенство Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја и ЦО Светога Саве у Бечу. Ову групу која уствари представља спортски тим Богословског факултета и која путује у немачки град Вурцбург (Würzburg) како би се такмичила на познатом европском фудбалском првенству богословских високих школа – Theokup, предводио је асистент на катедри за Свето Писмо Старог Завета, професор Ненад Божовић.

Гостима је у Црквеноопштинској сали приређен доручак, где су имали прилику да разговарају са Владиком Андрејем и свештенством Саборног храма. На растанку је отпеван тропар Духова Благословен јеси, а епископ Андреј је студентима пожелео успех на предстојећем такмичењу.

На Спомен Светог цара Константина и царице Јелене, 03. јуна 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Бечу. Његовом Преосвештенству саслужавали су надлежни свештеници: настојатељ храма Славиша Божић, протојереји Крстан Кнежевић и Вања Ковачевић, Александар Ресимић из Епархије шумадијске као и протођакон Милош Ждралић.

Поучавајући верни народ, владика Андреј је у својој беседи рекао да је начин живота у коме човек сматра себе за најмањег, а свога ближњега за највећег најподеснији за организацију и постојање једног друштва. Ту је истину схватио Свети Константин. Зато је оставио пређашње многобожачке обичаје и у римско друштво увео јеванђелски етос, који је учинио да римско царство потраје још хиљаду година. Последњи римски цар који се такође звао Константин схватао је исту ову истину, па се према легендама, облачио у просто народно одело и учествовао у одбрани Цариграда као обичан војник, чинећи себе управо најмањим од свих.

Светој Чаши су приступили многи, а после Литургије је приређено послужење у црквеној канцеларији.

На Духовски понедељак, 1. јуна 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у цркви Васкрсења Христовог у другом бечком округу.

Владики Андреју саслуживали су протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић, Архијерејски намесник за Аустрију, протојереји Драго Вујић, Сретоје Душанић и Вања Ковачевић;  протонамесник Драган Бирташевић, јереј Михаило Смиљанић, протођакон Милош Ждралић и ђакон Филип Милуновић.

Епископ Андреј причестио је верни народ и одржао надахнуту беседу у којој је тумачио одељак Јеванђеља по Матеју који је прочитан на Светој Литургији, похваливши ревност верног народа, који је дошао у Цркву на овај велики Празник, иако је радни дан у Аустријској престоници.

На Литургији је одговарао хор храма Васкрсења Христовог, под вођством диригента Обрада Симулова.

После Свете Литургије припремљен је ручак у храмовној сали и позвани су били сви верни на послужење.

Након трпезе је Епископ Андреј примио и групу састављену од два разреда једне бечке основне школе, које је предводила вероучитељица Ана Говедарица. Епископ се том приликом обратио деци и причао им о разним интересантним стварима из живота једног епископа.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска