Руска Црква jе прекинула контакти са Шкотском црквом и Уједињеном протестантском црквом у Француској

Изјава Службе за комуникације ОСЦО поводом одлуке Шкотске цркве о могућности рукополагања представника сексуалних мањина, који се налазе у «грађанском савезу», и Уједињене протестантске цркве у Француској о могућности благослова такозваних «истополних савеза»

Генерална скупштина Шкотске цркве је 16. маја 2015. године дозволила рукополагање представника сексуалних мањина који се налазе у грађанском свезу, а 21. маја је гласала за наставак проучавања овог питања у циљу даљег проширења донете одлуке. Синод Уједињене протестантске цркве у Француској је 17. маја дозволио могућност благослова такозваних «истополних савеза».

Руска Православна Црква је с дубоким разочарењем примила вести о овим одлукама протестантских цркава Шкотске и Француске, пошто су неспојиве с нормама хришћанског морала.

С тугом констатујемо да данас имамо нове поделе у хришћанском свету – не само везане за богословску тематику, већ и за морална питања.

Заузимајући чврст став који се заснива на Светом Писму, Руска Православна Црква доследно изјављује да су поменуте новине у моралном учењу недопустиве и приморана је да размотри своје односе са црквама и заједницама које газе принципе традиционалног хришћанског морала. Тако је Руска Православна Црква 2003. године обуставила контакте с Епископалном црквом у САД због тога што је ова црква унапредила у чин епископа хомосексуалца, који не крије своју сексуалну оријентацију. Слични узроци изазвали су раскид односа са Шведском црквом 2005. године, кад је донела одлуку о благослову истополних савеза.

У току последњих година пажљиво смо пратили дискусије у Шкотској и Француској цркви. Председник Одељења за спољне црквене односе Московског патријархата митрополит Волоколамски Иларион упутио је 2013. године писмо руководству Генералне скупштине Шкотске цркве изражавајући забринутост и разочарење због тога што је скупштина дозволила рукополагање хомосексуалаца и изразио је наду да ће се даље решавање овог питања заснивати на апостолској традицији. Нажалост, ове наде нису оправдане и речи упозорења нису узете у обзир.

Руководећи се одлукама Архијерејског Сабора из 2008. године о томе да «будућност односа с многим протестантским заједницама зависи од њихове верности нормама јеванђељског и аостолског морала, којих су се хришћани придржавали вековима», и Архијерејског Сабора из 2013. године, који сматра «немогућим дијалог с конфесијама које отворено газе библијске моралне норме», Одељење за спољне црквене односе не види перспективу даљег одржавања контаката са Шкотском црквом и Уједињеном протестантском црквом у Француској.

Са руског Марина Тодић

Извор: Pravoslavie.ru