Где сигурно не треба да буду посмртни остаци Николе Тесле?

Вест да је председник Скупштине града Београда г. Никола Никодијевић изјавио да је „пресељење урне Николе Тесле тражила Црква“ и да је у питању иницијатива Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја због сатанистичких обреда у том музеју, код многих је изазвала неверицу, а код неких и подсмех.

Да музеј није место у коме треба да буду похрањени нечији посмртни остаци, верујем, сложиће се већина. Поготово ако се ради о Николи Тесли, крштеној души, сину православног свештеника, сестрићу православног митрополита, сахрањеног после православног опела, које су служили православни свештеници протојереј Душан Шуклетовић и протојереј Милан Мрвицин. Да се подсетимо: Никола Тесла се упокојио на Божић 1943. године у Њујорку. Опело је служено 12. јануара у капели Светог Јована Богослова, а сахрањен је истог дана на гробљу Фернклиф. Његово тело је, по изричитој жељи његовог сестрића Саве Косановића, ексхумирано и кремирано тек 25. марта 1943. У заоставштини великог научника никада није пронађено ништа што би могло да упути на то да је кремација била његова жеља.

На крају, о тачности речи и потпуној умесности предлога Његове Светости Патријарха и многобројних угледних личности најбоље сведочи слика у прилогу. Коментар није потребан.

Порфирије

Митрополит загребачко-љубљански