Немачки бискуп за признање дела Јана Хуса

Помоћни бискуп Хамбурга Јашке: Бити правичан према чешком реформатору поводом 600-годишњице смрти

Бон, 13.6.2015. – Помоћни бискуп у Хамбургу Ханс-Јохен Јашке похвално се изразио о делу Јана Хуса (око 1369-1415): „Крајње је време и био би значајан знак ако би наша Црква признала Јана Хуса као веродостојну хришћанску личност,“ рекао је бискуп у суботу у Хамбургу на екуменском спомен-богослужењу поводом 600-годишњице од Хусове смрти. Требало би да му приступи правично и крене заједно путем помирења, истакао је Јашке, који је и члан Екуменске комисије Немачке бискупске конференције.

Овај чешки свештеник је био осуђен на смрт на концилу у Констанцу 1415. г. да би 6. јула био жив спаљен на ломачи. Папа Јован Павле II је још 1999. изразио своје „дубоко жаљење због свирепе смрти Јана Хуса“, и при том похвалио његову моралну смелост, која га је учинила једном од најизразитијих личности чешког народа.

Свечаност је приређена у цркви Светог Спаса на позив тамошње заједнице Чешке браће, што је мала црквена заједница, која има своје трагове у Хусовој реформацији. У молитвеном чину су учествовали и бискупица Кирстен Ферс, пастор Чешке браће Стефан Рихтер и лутерански пастор Кристоф Ланге.

Извор: Катпрес (Р.Р.)