У КПЗ Ваљеву приказан програм лечења наркоманије

У КПЗ Ваљеву приказан програм лечења наркоманије
У КПЗ Ваљеву приказан програм лечења наркоманије
У КПЗ Ваљеву приказан програм лечења наркоманије
У КПЗ Ваљеву приказан програм лечења наркоманије

У Казнено-поправном заводу у Ваљеву, у уторак 23. јуна, осуђеницима који се налазе у овој установи протојереј Бранко Ћурчин  представио  је програм за лечења наркоманије Земља живих, настао у Епархији бачкој, а који се данас спроводи у четири епархије у Србији.

Протојереј Бранко Ћурчин је са двојицом штићеника заједнице Земља живих говорио о проблему наркоманије и лечењу путем вере.  Српска Православна Црква данас  у Србији води најуспешнији програм лечења болести зависности, који је, уз  сву своју успешност, и потпуно бесплатан за оне који се обрате за помоћ.

Проблем  наркоманије и уопште разних облика зависности много је ширих размера и не обухвата само осуђеничку популацију,  а зависници су из свих друштвених слојева, независно од средине у којој живе, степена образовања и материјалних могућности.

У Затвору за малолетнике у Ваљеву највећи број лица се налази на издржавању казне управо због недозвољене употребе наркотика, а по оцени запослених из службе за третман, преко 80% лица у тој установи имало је контакт са дрогом.

Дан након предавања,  у Капели Св. Саве која се налази у Казнено-поправном заводу, св. Литургију су служили духовник ове затворске  установе јереј Дејан Трипковић и духовник Централног затвора у Београду јереј Глигорије Марковић, а поред  великог броја осуђених лица учествовали су и запослени у овој установи. Св. Литургија, као извор сваког богослужења Цркве,  остаје за осуђена лица  најделотворнији  лек  који лечи грех у смислу постојања, а не просто преступања норми и закона, место и простор Божје безусловне љубави која је намењена свима који је желе, и никога не искључује.

Старање о духовним правима лица лишених слободе је   право гарантовано Уставом и Законом за извршење кривичних санкција Републике Србије, али истовремено и препозната потреба у ширем друштвеном контексту. Његово Преосвештенство господин Милутин је од  доласка на чело Епархије ваљевске, препознајући ово, посветио велику пажњу  лицима којима је потребна ова помоћ овог јединог малолетничког затвора у Србији.

На позив Његовог Преосвештенства Милутина, Ваљево су прошле седмице посетили Министар правде Никола Селаковић и директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић. Том приликом је договорена  скора изградњи храма у овој затворској установ чиме ће и у ваљевском затвору, попут затвора у Београду, Нишу и Новом Саду, бити обезбеђен одговарајући богослужбени простор који од  1998. г. предвиђа закон.

Г.М.