Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима

Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима
Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима
Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима
Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима

Уочи празника Светог мученика кнеза Лазара и Светих српских мученика, у суботу 27. јуна 2015, у манастиру Ђурђеви Ступови одржано је традиционално Видовданско пјесничко бденије.

Духовној манифестацији у славу Видовдана претходило је празнично бденије са петохљебницом, којем је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Бденије су служили јеромонах Евстатије Драгојевић и јерођакон Сава Вукајловић, сабраћа манастира Ђурђеви Ступови, а одговарао је теолог Милош Шарић из Епархије бањалучке.

Вјерни народ и учеснике Видовданске поетске светковине, сабране под сводовима престоног манастира наше Епархије, у претпразништву великог празника, поздравио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

"Свети кнез Лазар Kосовски је за живота хришћанске врлине сабирао у своју душу, а то су молитва, пост, љубав према отаџбини, љубав према ближњем, милосрђе, доброта, љубав према Цркви и, сабравши све врлине хришћанске, јеванђељске у своју душу, оплеменивши своју душу, он је заиста био у стању да оплемени свој род, своју отаџбину.“

"Познато је да је Свети кнез Лазар као човјек ширине хришћанске, као владар и највећи ауторитет svог времена у српском роду, учинио много на плану јачања вјере и унапређења културе, сабирајући писмене, образоване, учене и духовне људе у Србију. Тада се Србија обогатила великим духовницима са истока, званим синаити, који су духовно укријепили наш народ у временима тешких искушења, заједно са Светим кнезом Лазаром духовно оснажили и охрабрили свој народ за највећи подвиг и највећу жртву.“

"Кроз сву нашу историју поставља нам се питање, да ли смо способни да оне вриједности које баштини Косово и косовска жртва, завештање кнеза Лазара, да ли смо способни да носимо и да испунимо. У томе може бити различитих одговора, јер има много искушења, али је улог био велики и те вриједности које нам је завештао Свети кнез Лазар својим животом и својом жртвом, и косовски јунаци, витезови, најугледнији и најбољи људи тог времена, они увијек остају као вриједности, остају као надахнуће за све нас, за духовнике и за књижевнике. Од Косовског боја наовамо српски књижевници су се трудили да све генерације његују те вриједности, да их приближе свом народу, па и вечерас ово традиционално пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима, има тај смисао.“

"Вечерас ћемо чути наше писце, позната имена, познате личности, а од свега је најважније што нас грије свјетлост, топлина и жртва Светог кнеза Лазара, што нас обасјава нови Видовдан“, казао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.
У Видовданском пјесничком бденију, које традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, учествовали су пјесници: Тодор Живаљевић Велички, Будимир Дубак, Милица Бакрач, Милутин Мићовић, Радомир Уљаревић.

Програм је појањем употпунио црквени хор Свете мати Анастасије, којим руководи проф. Андријана Вучетић Обадовић.

У програму није учествовао књижевник Влајко Ћулафић, који је, због уручења "Видовданске повеље“ за поезију, награде Удружења књижевника Црне Горе, као њен лауреат био на Видовданском пјесничком бденију у Подгорици.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка