Синод наставља рад у мањим групама

Највише се пажње посвећује немачкој говорној групи у проминентном саставу кардинала, надбискупа, бискупа и експерата у којој се налази и Епископ аустријско-швајцарски Андреј Ћилерџић.

Већ су прве седнице ових консултативних мањих група и кругова - ”Circoli minori”- показале да је на овом Синоду све другачије но што је то био случај са ранијим Светским синодима.

Темељна припрема преко два круга упитника који су циркулисали по читавом свету, као и припремним Синодом у јесен прошле године, уз то и једна читава година размишљања о његовим резултатима, подигли су и очекивања од овог редовног заседања 14. Синода. На крају тронедељних дискисуја, дебата и саветовања, 270 кардинала, надбискупа и бискупа поднеће Папи каталог са препорукама за ”Призив и мисију породице у данашњем свету”. На основу тих предлога папа Фрања ће донети можда најзначајнију одлуку у своме понтификату.

Томе саобразно изгледају напето прве седнице мањих кругова. Реч је о уздржаном ”опипавању” пулса.

Првих 72 јављања за реч, односно дискусионих прилога синодалаца заокружила су широки спектар тема.

Посебно се јасно исказала потреба за савременим језиком Цркве. Њени антиквирани искази о браку и породици не допиру до људи већ самом применом многима неразумљивих појмова, вели се у првим запажањима о проблемима комуникације у Цркви.

Друго тежиште је оптерећеност породица услед миграција, бекства или изгнанства. При томе није реч о ратним подручјима на Блиском истоку, већ о проблемима у Европи.

13 група са по 20 учесника заседа свакодневно почев од 6. октобра. Дискусионе групе су подељене по језичким групама: четири за енглеско, по три за шпанско и француско, две за италијанско и једна за немачко говорно подручје.

У немачкој говорној групи су тројица представника из Немачке бискупске конференције – кардинал Рајнхард Маркс,  надбискуп Хајнер Кох и бискуп Франц-Јозеф Боде, као и тројица кардинала Курије у Риму Валтер Каспер, Герхард Лудвиг Милер и Курт Кох. У ову интернационалну тешку категорију реномираних теолога спада и бечки кардинбал Кристоф Шенборн. Међу њима се налази и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј Ћилерџић.

Ова немачка говорна група је већ од самог сазива оволико проминентних теолога интернационалног ранга добила посебан публицитет у јавности. Сваки од ових чланова је могао својим полиглотством да узме учешће  у другим језичким групама. Сучељавања мишљења у  овој групи између позиција кардинала Маркса и кардинала Каспера,  с једне стране као заговорнике икономског ”пута благости” за девтеробрачне, и заговорника акривијског, да не кажемо ригористичког пута, ”пута неразлучивости брака”, с друге, коју снажно заступа префект римске Конгрегације за веру кардинал Герхард Лудвг Милер, наговештавају напето теолошко хрвање.

Папа истиче континуитет

Једном неуобичајеном интервенцијом се папа Фрања укључио у дебату да би истакао континуитет између претходног, припремног и овога Синода. Као званични текстови имају важење Папин говор на отварању Синода и завршни говор на крају Синода, као и будући закључни текст (relatio finalis).

Шенборн: ”Апостолски сабор као узор”

Кардинал Шенборн је у интервјуу за ”Радио Ватикан” јуче саопштио да би Апостолски сабор од пре 2000 година заправо требало да буде узор и овоме Синоду. И тада је било различитох мишљења, али се ”молило и са скрушеношћу слушало и отвореног срца говорило и Свети Дух у помоћ призивао. Чини ми се да се ово односи на наш Синод,” завршио је овај бечки кардинал.

протођакон Зоран Андрић, Минхен/Рим