Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату

Православна епархија врањска, Филозофски факултет Универзитета у Нишу, Институт за савремену историју из Београда и Народни музеј у Лесковцу организују od 29. do 31. октобра 2015. godine у Сурдулици и Лесковцу.Научни скуп са међународним учешћем под називом "Бугарска окупација југа Србије (1915-1918) у Првом светском рату"

Циљ скупа је да се поводом стогодишњице од страдања Срба у југоисточном делу Краљевине Србије која је била у саставу бугарске окупационе зоне (1915-1918), научно и објективно – размотре сви његови детаљи и аспекти, као и да се укаже на далекосежне демографске, политичке и економске последице које је то страдање произвело. Скуп је прилика да се сумирају сви досадашњи резултати постигнути у области истраживања злочина и притисака над српским народом током периода бугарске окупације. Предвиђено је да скуп има две посебне сесије:

1. Злочини у бугарској окупационој зони у Првом светском рату,

2. Бугарска окупација на југу Србије (1915-1918).

Рад у оквиру прве сесије биће реализован у Сурдулици 29. октобра 2015. године у сали власинских хидроелектрана. Рад у оквиру друге сесије биће реализован у Лесковцу 30. и 31. октобра 2015. године. Научном скупу, своје учешће, пријавило је 45 учесника.

У сали Народног музеја у Лесковцу, 26. октобра 2015. године одржана је конференција за медије, поводом одржавања Научног скупа са међународним учешћем под називом „Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату“. На истој су говорили г. Дејан Антић, историчар са Филозофског факултета из Ниша, г. Владимир Ђорђевић, директор Народног музеја у Лесковцу и г. Верољуб Трајковић, музејски саветник Народног музеја у Лесковцу.

Научни скуп је данас отворен у сали Власинских хидроелектрана у Сурдулици. У подне је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије са свештенством и монаштвом Епархије врањске служио парастос сурдуличким мученицима у спомен-костурници код Средње техничке школе у Сурдулици. Конференцију за медије у целости можете погледати на следећем линку https://youtu.be/owN23GFi3no

Извор: Епархија врањска