Празник Светог Димитрија на Багдали

Празник Светог Димитрија на Багдали
Празник Светог Димитрија на Багдали
Празник Светог Димитрија на Багдали
Празник Светог Димитрија на Багдали

Празнично прослављање дана посвећеног Светом великомученику Димитрију свечано је почело бденијем у ротонди на Багдали одслуженог у навечерје празника 7. новембра 2015. године. Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид, уз саслуживање намесника крушевачког протојереја-ставрофора Будимира Којића и ђакона Андрије Јелића и у присуству протојереја-ставрофора Драгог Вешковца, ђакона Далибора Весића и верног народа, одслужио је прво богослужење у ротонди на Багдали посвећеној Светим великомученицима Димитрију и Ђорђу.

Мали простор унутрашњости цркве, обухваћен кружним зидом и сводом куполе са живописаним фрескама необичне лепоте, молитвама верног народа сабраног око свога архијереја, свештенства и ђаконства, упућеним Богу а у славу и част Светог великомученика Димитрија Солунског отворио се за безгранично пространство надвременог, светотајинског присуства узајамне Љубави Бога и Његових светих. Тако је Багдала, узвишено место над престоним градом Крушевцом, са кога се види сва лепота долине слива река Западне Мораве и Расине са њеном околином, постала и видиковац неописивих лепота небеских стварности.

Црквено прослављање једног од најблиставијих сведока Православне Вере у Васкрслог Господа Христа из првих векова хришћанске историје, Светог великомученика Димитрија, своју пуноћу и исход добило је светом архијерејском Литургијом служеном у недељу, 8. новембра 2015. године, у цркви Светог Јована Крститеља на Багдали која се налази у непосредној близини ротонде и чини са њом једну целину и заједнички духовни простор.

Извор: Епархија крушевачка