Америчка турнеја хора СПД Јединство из Бања Луке

Америчка турнеја хора СПД Јединство из Бања Луке
Америчка турнеја хора СПД Јединство из Бања Луке
Америчка турнеја хора СПД Јединство из Бања Луке
Америчка турнеја хора СПД Јединство из Бања Луке

Након позива протојереја Владислава Радујковића, старјешине храма Зачећа Светог Јована Крститеља из Патерсона, Мјешовити хор СПД „Јединство“ из Бање Луке остварио је своје прво гостовање у Сједињеним Америчким Државама. Непосредни повод гостовања у Америци било је учешће на свечаности поводом обиљежавања 40 година од оснивања патерсонске парохије.

Хор је кренуо на пут у уторак, 29. септембра 2015. године, испред Храма Свете Тројице у 5.30 часова, а истог дана, летом са аеродрома „Никола Тесла“ - Београд продужио пут ка Женеви, а сутрадан за Њујорк. Због временске разлике хор је у Њујорк стигао у 14.30 часова по локалном времену, а послије се упутио ка Патерсону. У овом граду, око 19 часова, код храма Зачећа Светог Јована Крститеља чекали су домаћини, отац Владислав Радујковић и његови парохијани, који су гостима приредили срдачан пријем.

Четвртак, 1. октобар, искоришћен је за одлазак и разгледање града Њујорка. Низале су се улице: Пета, Медисон авенија, Емпајер стејт билдинг, парк Николе Тесле, Крајзлерова зграда, Бродвеј, Медисон сквер, Централ парк, гдје је хор на позорници у парку са каменом звучном шкољком, за окупљене пролазнике одржао мини концерт.

У петак, 2. октобара, послије окупљања у сали патерсонске цркве, хор се око 12 часова упутио за Бостон. Око 16 часова Јединство је допутовало у Бостон и без већих проблема дошло до храма посвећеног Светом Сави, гдје је госте дочекао љубазни домаћин, протојереј Александар Влајковић, парох бостонски. Хор је у овој лијепој, великој цркви са изузетним естетским и акустичким квалитетима, одржао кратку пробу, припремио се и од 19.30 часова одржао цјеловечерњи, програмски шаролик концерт. У првом дијелу концерта, послије извођења химне „Боже правде“, изведена су дјела духовног карактера, а потом су услиједиле свјетовне композиције и сплет патриотских пјесама. Пријем публике био је јако добар, а за вријеме извођења патриотских  пјесама на лицима већег броја публике видјеле су се сузе, изазване надахнутим извођењима Хора и емоцијама које су те носталгичне пјесме пробудиле. На крају концерта, свештеник Драган Максимовић, поздравио је све присутне, упознао их са историјом хора и захвалио се домаћинима на гостопримству.

Послије окрјепљујућег сна, у суботу, 3. октобра, чланови Јединства окупили су се  у сали храма Светог Саве, а нешто касније са домаћином, оцем Александром, упутили се у центар старог дијела Бостона, прошетали шармантним, живописним улицама и парком, посјетили чувени Универзитет Харвард... Како је тог дана био заказан нови концерт, чланови Хора су се поздравили са својим домаћином, оцем Александром и иза 12 часова кренули ка Патерсону. Концерту у цркви у Патерсону је, поред бројних парохијана, присуствовао и Преосвећени Епископ источно-амерички г. Митрофан.

Концертни програм је био успјешно изведен, а као солиста, поред Каролине Михајловић и Живана Живановића, наступио је и домаћин, старјешина патерсонског храма, протојереј Владислав Радујковић, који је извео композиције «Покајничка молитва», «Царска јектенија» и «Дванаест разбојника». Отац Драган Максимовић је и овом приликом поздравио све присутне и захвалио је епископу Митрофану на благослову, а оцу Владиславу и његовим парохијанима на помоћи и организацији доласка хора у Америку, као и свесрдном гостопримству.

Недјеља, 4. октобар, била је испуњена бројним активностима. Тога дана храм Зачећа Светог Јована Крститеља у Патерсону обиљежавао је 40-годишњицу од оснивања патерсонске парохије. Свету Литургију су служили надлежни Епископ источно-амерички др Митрофан и Епископ западноамерички др Максим, чији је деда (по мајци, +Светозар Тодоровић) био оснивач ове парохије. Епископима су саслуживали протојереј Александар Влајковић, парох бостонски и архијерејски намјесник вашингтонског намјесништва, протојереј-ставрофор Тома Стојшић, пензионисани парох патерсонски, протојереј-ставрофор Живко Велимировић, парох темишварски, протонамјесник Драган Максимовић, парох бањалучки, и старјешина Саборног храма Христа Спаситеља у Бањој Луци, протонамјесник Зоран Радовић, парох елизабетски, и протојереј Владислав Радујковић, парох патерсонски. Хор Јединство је одговарао на светој Литургији, а послије Литургије је уз учешће хора извршен и обред освећења славског жита и колача. Слиједио је свечани ручак у току којег је хор такође имао значајну улогу. Уз благослов, молитву пред ручак, хор је, уз бурне поздраве публике одржао и мини концерт на којем се представио избором из свог репертоара патриотских композиција. Након ручка кренуло се за у Њујорк, гдје је хор увече требао да одржи цјеловечерњи концерт у Храму Светог Саве на Менхетну.

По доласку у Њујорк Хор је дочекао домаћин, старјешина храма Светог Саве протојереј Ђокан Мајсторовић, а послије договора, краће пробе и припреме, Јединство је одржало концерт којем је, поред осталих, присуствовао Епископ др Митрофан и проф. др Радмила Милентијевић.

У понедјељак, 5.октобра, ведар дан омогућио је да слика о предјелима Њу Џерзија и Њујорка буде још љепша и потпунија. Послије окупљања у црквеној сали у Патерсону, хор се упутио ка Њујорку, гдје је било планирано разгледање нових дијелова Менхетна. Послије краћег одмора, Јединство је кренуло на пут ка сљедећем одредишту, граду Чикагу.

Око 10 часова у уторак, 6. октобра, чланови Јединства су видјели обрисе Чикага чијом су се периферијом кретали ка Гарнију, мјесту удаљеном 40-так километара од овог града, познатог као мјестом у Америци гдје живи веома велики број српских исељеника. Пред хотелом Hampton inn Gurnee Chicago, хор је дочекао добри домаћин, г. Драган Арсић. Након смјештаја у хотелу и краћег одмора услиједиo jе одлазак до Саборног храма у Чикагу, цркве Светог Васкрсења Христовог. Након краће пробе и припреме хор је у овом храму одржао изузезно успјешан концерт. Програм је био шаролик. Послије химне „Боже правде“, уз најаве диригента и представљање композиција изведен је дио репертоара духовне музике, а потом и низ умјетничких, свјетовних и патриотских композиција. Концерту је, поред бројне публике, присуствовао и епископ г. Лонгин. Након концерта, oтац Драган Максимовић је у име хора захвалио епископу Лонгину и братству Саборног храма у Чикагу на прилици да хор гостује и у Чикагу. Честитке владике Лонгина, бројне позитивне критике и афирмативна обраћања потврдила су да је наступ Јединства оставио снажан позитиван утисак на присутну публику.

Сриједа, 7.октобар. Увече је хор чекала нова важна обавеза. Наступ је био заказан у цркви Манастира Покрова Пресвете Богородице у Новој Грачаници. Концерту је уз умировљеног Владику славонског г. Саву присуствовало више свештеника, али и значајан број публике, знатижељника, који су чули за успјешан, претходно одржани концерт у Чикагу.

У четвртак, 8. октобра, чланови хора су посјетили Либертивил, гдје су се поклонили нашим великанима: Светом владици Николају Велимировићу, Јовану Дучићу, генералу Дражи Михаиловићу и др. Након Либертивила, хор је поново отишао до Нове Грачанице, гдје нам је владика Лонгин био домаћин. Владика Лонгин се, пун хвале и лијепих ријечи за наступе Јединства, обратио члановима хора пожељевши им успјех и у будућим активностима. Поздравивши се са срдачним владиком Лонгином, хор је кренуо ка Чикагу. Послије угодно проведеног времена и обиласка града Чикага, поздравивши се са својим добрим домаћином г. Драганом Арсићем, чланови Јединства су се упутили ка Патерсону гдје су их чекали отац Владислав Радујковић и његови парохијани.

Петак, 9.октобар. Код патерсонске цркве хор су сачекали отац Владислав Радујковић и група његових парохијана. Ту су били и драги домаћини хора г. Горан Срејић, г. Новак Василић, предсједник Црквено-општинског одбора, и други. Послије срдачног пријема и послужења, које није могло проћи без пјесме Јединства, слиједио је одлазак ка аеродрому Кенеди. Уморни, али пуни фасцинантних, импресивних слика и утисака са овог путовања, чланови Мјешовитог хора СПД „Јединство“ вратили су се у Бањалуку, захвални гостољубивим домаћинима на овом живописном и јединственом путовању.

Извор: http://hhsbl.org