Стотине хришћанских војника бране библијски сиријски град

Стотине хришћанских ратника из целе Сирије удружени су у одбрани библијског сиријског хришћанског града од терористичке групе „Исламска држава“, изјавио је поглавар Сиријске Цркве.

Екстремисти ИД и даље напредују ка сиријској престоници Дамаску, а џихадистичка група је започела офанзиву на стару асирску област 31. октобра. Иако је ИД већ заузела град Махин, хришћани долазе из целе земље да је спрече да освоји град Садад, 6 километара удаљен од Махина.

Ал-Нусра фронт, који је повезан са ал-Каидом, освојио је град 2013. године. Иако је сиријска армија град поново заузела недељу дана касније, то се догодило тек након што је ИД убила 46 сиријских хришћана који су се тамо затекли.
Али сада пошто ИД већ недељу дана напада Садад, Мор Игњатије Јефрем II, поглавар Сиријске Православне Цркве, изјавио је за Њузвик да се око 500 хришћанских бораца упире да спречи екстремисте ИД да уђу у град.

Карим, који је путовао од Дамаска до Садада да би помогао да се подигне морал сиријских бораца, објаснио је да је преко 200 хришћанских бораца дуго путовало да би одбранили древни град.

„Он је под нападом“, Карим је истакао. „ИД је напредовала према Сададу, али они сад не могу да уђу у Садад. Млади људи у Сададу, уз помоћ неких оружаних група, успели су да узврате напад и одбаце ИД тамо одакле су кренули. Њима помажу такође неке групе из различитих делова Сирије.“

Док је велики број сиријских бораца дошло из Дамаска и градова широм провинције Хомс, други борци су приспели чак из тако далеких места попут Камишлија, града који се налази на турској граници и око осам сати је удаљен од Садада...

„Упркос томе што има много људи који су посвећени одбрани града, пуно становника Садада је напустило своје домове када је ИД почела офанзиву у том крају. Према  Њузвику, градско становништво се смањило са око 15.000 током лета на око 2.000.

Извор: ОСР (превод Информативне службе)