Русија законски заштитила свете списе свих светских религија

Дума је поднела нацрт закона према којем се Библија, Куран и друге свете књиге не могу судски забранити

Москва 12.11.2015. – Свети списи хришћанства, ислама, јудејства и будизма не могу се више у Русији забрањивати због приговора да садрже екстремизам. Доњи дом Парламента, Дума, прихватила је у среду увече, после три расправе, односни законски нацрт од председника Владимира Путина.

Закон искључује могућност да се Библија, Куран, Танах (Стари Завет) и Кањур, као и цитати из њих, могу пред законом сврставати у екстремистичке списе или да се судски забрани њихово ширење. Овим је председник Путин реаговао на иницијативу оспораване пресуде донете на руском пацифичком острву Сахалину. Наиме, тамо је један судија по налогу државног тужиоца средином августа ставио на индекс забрањених књига и књигу „Обраћања Богу: њихов значај и њихово место у исламу“ услед цитата из Курана. Због овога су протестовали исламски великодостојници и председник доминантно исламске руске републике Чеченије Рамсам Кадивов. Почетком овога месеца та судска пресуда је укинута.

У образложењу законског нацрта каже се да су хришћанство, ислам, јудејство и будизам „нераздвојни део историјског наслеђа народâ Русије“; уз то, устав гарантује слободу вероисповести.

Председникова канцеларија је при разради овог законског нацрта консултовала Православну Цркву и представнике трију других религија.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)