Молитвена сабрања у Епархији сремској

Молитвена сабрања у Епархији сремској
Молитвена сабрања у Епархији сремској
Молитвена сабрања у Епархији сремској
Молитвена сабрања у Епархији сремској

На румском тргу, 26. децембра одржана је дечја манифестација посвећена празнику Материце, под покровитељством Општине Рума. Од представника Цркве манифестацији су присуствовали протојереј Сретен Лазаревић и ђакон Немања Теофиловић, који се обратио присутнима и поздравио мале учеснике представе, у име Црквене општине Рума и Цркве преноса моштију Светог Оца Николаја. Деца Основне школе “Вељко Дугошевић” су на сликовит начин – стиховима, прозом и глумом, представили однос деце према мајкама и одушевили, чак и насмејали, све присутне.

У недељу Праотаца, 27.12.2015. године у храму Свете Петке у Новој Пазови свечано је прослављен празник посвећен мајкама. Литургија је почела у 9 часова, а служили су протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки и јереј Марко Симић. Певао је хор „Свети владика Николај“ из Нове Пазове на челу са професором музике Тамаром Пајдић, уз малу помоћ вероучитеља и теолога Димитрија Милановића, Светогора Сандића и студента ПБФ Гвоздена Милановића, који су певали Блажена, тропаре и кондак. Око 250-оро деце и одраслих причестило се на Литургији и одмах затим су сви прилазили да приме дарове код Љиљане Микавице, Љиљане Милановић и Маријане Милановић. Ове три жене су добитнице Ордена Свете мајке Ангелине, који се у Епархији сремској додељује многодетним и благочестивим мајкама.

У овом храму постоји јединствена и дугогодишња традиција даривања деце и народа на празник Материце. Слично као што деца чине у својим породицама, тако и овде, у храму Свете Петке, три девојчице, ученице петог разреда су завезале, а на крају даривања и одвезале три овде поменуте мајке. Три ученице другог разреда су рецитовале пригодне песме и на тај начин поучиле све нас молитви, љубави и празнику којем се приближавамо – Рођењу Господа Исуса Христа.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника за мајке, у храму Преноса моштију Светог Николаја у Јаску организовано је  дељење пакетића за најмлађе у овом месту. Свештеник јазачке парохије Чедомир Грујић са људима добре воље припремио је прикладан програм где су деца узраста од пет до 11 година припремила песмице које су у цркви изрецитовала мајкама, како би им се на тај начин захвалила на њиховој бризи и љубави. -Желели смо да у нашем храму деци вратимо дух слављења овог празника где смо везивали наше мајке, које су нас потом и даровале. Данас смо имали пакетиће које смо обезбедили уз помоћ наших пријатеља, рекао је свештеник Чедомир Грујић.

Извор: Епархија сремска