Архијерејска Литургија у Годачици

Архијерејска Литургија у Годачици
Архијерејска Литургија у Годачици
Архијерејска Литургија у Годачици
Архијерејска Литургија у Годачици

У недељу Светих Праотаца, 27. децембра 2015. године, када наша Света Црква прославља старозаветне праведнике и празник у нашем народу познат као Материце, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у цркви Успенија Пресвете Богородице у Годачици.

Саслуживали су архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић, протојереј-ставрофор Драган Радојичић, парох чукојевачки, јеромонах Стефан (Чкоњевић), настојатељ манастира Згодачице, протојереј Ненад Илић, парох краљевачки, и протођакон Александар Грујовић.

Многобројни верни народ овог места сабрао се на светом богослужењу угледајући се на своје претке који су се одувек у овом крају с љубављу и поштовањем односили преме својој вери и светињама, посебно на празник Материца када славимо заједништво породице и сећамо се свих жена - наших мајки хришћанки, и који са празницима Детињци и Очеви претходе Божићу.

Беседећи на свето Јеванћење владика Јустин је проповедао о недостојним званицама које нису хтеле на позив домаћина да учествују у трпези Господњој, а то управо говори о нама, о нашем односу према цркви и вечном спасењу, зато што Господ Бог, творац неба и земља има обилне дарове и даје их онима који хоће да их приме, јер жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине. Али, многи људи се не обазиру на то, већ су забринути како да у овом свету обезбеде живот свој, иако они мисле да иду укорак са савременим животом, имајући многа савремена средства којима олакшавају живот, ипак су искушења присутна, јер су људи оптеретили живот свој и немају времена за Цркву и молитву. По речима старца Пајсија потребно је управо супротно, не тежити по сваку цену стицању материјалног, него одвојити време за старање о нашем спасењу кроз Цркву Христову, а све остало ћемо задобити – рекао је владика.

Извор Епархија жичка