Слава Панчевачког српског црквеног певачког друштва

Слава Панчевачког српског црквеног певачког друштва
Слава Панчевачког српског црквеног певачког друштва
Слава Панчевачког српског црквеног певачког друштва
Слава Панчевачког српског црквеног певачког друштва

У храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву 17. децембра 2015. године свештеници су благосиљали кољиво и преломили славски колач Панчевачког српског црквеног певачког друштва. Присутним певачима и верницима пригодним речима се обратио протојереј-ставрофор Стеван Урошев, архијерејски намесник панчевачки, честитајући славу хористима и диригенту мр Вери Царини, Дечјем хору и њиховом диригенту гђи Борјани Стражмештеров.

Мешовити хор је отпевао Оченаш, тропар црквеном песнику Светом Јовану Дамаскину и одговарао у чину резања славског колача, а на крају и химну Богородици, којој је посвећен наш храм – "Богородице Дјево" (Рахмањинова). Дечји хор Друштва је за ову свечану прилику отпевао "Хајте браћо белој цркви" и "Марије Дјево Чистаја" (руски напев). Младим певачима је прота Стеван Урошев поделио иконице.

Почасни гост и некадашњи диригент Панчевачког српског црквеног певачког друштва (од 1950. године) – академик др Димитрије Стефановић, музиколог, редовни члан и генерални секретар САНУ, се у свечаној сали Црквене општине "Центар", за славском трпезом, обратио певачима, садашњим диригентима и свештеницима – надахнутим, надасве поучним, али и дирљивим речима, јер је рођен у Панчеву (1929), а за Друштво га везују бројне успомене. Уз жељу да Друштво очува име и традицију српског црквеног појања, професор Димитрије – како га сви зовемо – указао је и овом приликом да приоритет Друштва и његових чланова треба да буде појање на Светим Литургијама.

Икона Светог Јована Дамаскина (+749), знаменитог песмописца и богослова, коју је – као и наш иконостас – осликао Константин Данил,  налази се високо изнад десне певнице. За нас је Свêти значајан, не само што је саставио службе и песме, које се у преводу са грчког на црквенословенски и српски језик поју свакодневно, већ и што је управо он сковао руку од сребра, пошто се исцелио, и приковао је на Икону Пресвете Богородице, која је од тада позната као Тројеручица.

Извор: uspenskihrampancevo.com