Слава парохије у Ђилонгу

Слава парохије у Ђилонгу
Слава парохије у Ђилонгу
Слава парохије у Ђилонгу
Слава парохије у Ђилонгу

У другу недеље пред Божић, када Српска Православна Црква слави празник свих мајки и жена – Материце, Црквена општина Светог Николе у Ђилонгу прославила је свог заштитника и молитвеника пред Господом, Светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Свету aрхијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство  Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј уз саслужење архимандрита Лазара (Царана), надлежног пароха протојереја Петра Божића, протојереја Милића Ракића, протођакона Петра Мракића и ђакона Срећка Живановића.

„Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему"! Овом псаламским стихом, почео је своју беседу епископ Иринеј, позивајући све присутне да заједно и у радости прославе Светог Николаја и тако увеличају славље домаћина у Ђилонгу. Након тумачења јеванђељске приче о богатом младићу, епископ Иринеј је честитао празник свим женама, указујући на величанственост наше Владичице Богородице, кроз коју су све жене добиле благодат и милост пред Господом.

Владика Иринеј је током Литургије у дужност увео новог свештеника ове парохијске заједнице, протојереја Петра Божића, који је, симболично примајући свето Јеванђеље од Епископа, захвалио на поверењу истичући да ће се трудити да исто оправда и да буде добар пастир на овој њиви Господњој.

Након опхода око храма, епископ Иринеј је, заједно са овогодишњим домаћинима Дражом и Љиљаном Стефановић, преломио славски колач. За домаћина славе идуће године прихватио се г. Ђорђе Аранђеловић.

Након Литургије, у препуној црквеној сали уприличена је трпеза љубави од стране Кола српских сестара „Мајка Југовића", које су се, још једном, потрудиле да богатом посном славском трпезом дочекају своје госте.

Присутним гостима су се за време славског ручка обратили и захвалили председник ЦО у Ђилонгу, г. Мирослав Перишић, као и нови свештеник ове Црквене заједнице, пречасни отац Петар Божић, позивајући све парохијане да својим трудом и залагањем наставе да раде на трајању и очувању наше вере, језика и културе у овој српској заједници.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска