Ђачки божићни поклони за вршњаке

Ђачки божићни поклони за вршњаке
Ђачки божићни поклони за вршњаке
Ђачки божићни поклони за вршњаке
Ђачки божићни поклони за вршњаке

Вођени начелом "наше мало некоме је много", са најискренијом жељом да долазећи празник Рођења Господа Христа улепшају својим вршњацима, ученици Основне школе "Десанка Максимовић", и ове године, приредили су Божићни вашар и реализовали хуманитарну акцију. Као и лане, вашар је био прилика да ђаци покажу своје вештине у прављењу честитки, украса и колача. Новац од продаје (по симболичним ценама) намењен је опремању неког од школских кабинета. Потом, предвођени вероучитељем Мијом Бојиновићем, а уз подршку другара из ОШ "Владика Николај Велимировић", ученици ваљевске "седме" прикупили су сто пакетића, који су подељени ђацима ових двеју школа, али и школа Бранковине, Белошевца, Пауна и Поћуте.

Према речима вероучитеља Мије Бојиновића, пакетићи су прављени на часовима верске наставе, а идеја подухвата била је да деца развију саосећање и умноже љубав према ближњима чему нас учи наша вера.

- Ученици су доносили дарове према својим могућностима. Многи имају играчке које су прерасли и сличне ствари које им више не требају, а некоме могу бити од користи. Неки су доносили школски прибор, слаткише или новац па су заједно куповали оно што су сматрали потребним. Прве године прикупљено је 20, друге 50, а ове чак 100 пакетића. Заиста смо задовољни како је све протекло и што смо у сусрет Најрадоснијем празнику донели бар мало радости малишанима, чији су родитељи скромнијих материјалних могућности – сумира утиске Мија Бојиновић, вероучитељ у Основној школи "Десанка Максимовић".

Како се веронаука описно оцењује, милосрђе ученика двеју школа заслужује само једну реч, којом се школарско знање традиционално вреднује – одличан! Наравно, акција је одвећ заживела и засигурно ће у годинама пред нама наилазити на све масовнији одзив.

Извор: Епархија ваљевска