Мученичко страдање проте Светозара Влашкалића

Мученичко страдање проте Светозара Влашкалића
Мученичко страдање проте Светозара Влашкалића
Мученичко страдање проте Светозара Влашкалића
Мученичко страдање проте Светозара Влашкалића

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, у Мошорину је одржано предавање о мученичком страдању проте Светозара Влашкалића и још 208 Мошоринаца који су своју веру доказали мученичком смрћу у крвавој Рацији мађарских фашиста о Божићу 1942. године. Веома посећено предавање је одржано у сали Месне заједнице Мошорин 29. децембра 2015. године са почетком у 17.30 часова. Присутним хришћанским душама су беседили протојереј Бранко Ћурчин и професор Петар Ђурђев, директор Архива Града Новог Сада.

У својој беседи отац Бранко је истакао важност очувања сећања на стравичне догађаје пред Божић, током и након празника Рождества Христовог далеке 1942. године, називајући Мошорин престоницом шајкашке области и срцем слободољубиве и хришћанске Војводине Српске. У свом веома потресном излагању, професор Ђурђев је описао последње сате свештеномученика Светозара Влашкалића, ослањајући се на пронађена документа у Архиву Града Новог Сада. Такође, присутним душама је приказан и “Годишњак“ Архива Града где се налази и научни рад уваженог професора Ђурђева у којем се образлаже позадина убиства проте Светозара као и сам чин ове нељудске егзекуције.

Домаћин вечери био је вероучитељ Зоран Пожарев, који је зналачки водио програм. Током вечери, својим песмама су нас обрадовали и чланови новоформираног Књижевног Клуба “Исидора Секулић“ из  Мошорина.

Да је Мошорин заиста Престоница Шајкашке Области сведочи и чињеница да су након предавања уручене благодарнице за изузетно прегнуће на пољу очувања културе и традиције Шајкашке области од стране Удружења Шајкаша, њихових потомака и поштовалаца “Вожд Ђорђе Стратимировић“ из Мошорина. Част да добију ово признање имали су и свештенослужитељи протојереј Бранко Ћурчин и протонамесник Милорад Мировић, парох шајкашки, а међу осталима и председник Општине Тител г. Драган Божић и проф. Петар Ђурђев.

Овим предавањем Црквена Општина Мошорин започела је обележавање годишњице крваве рације као и обележавање 75-годишњице од смрти свештеномученика Светозара Влашкалића, која се навршава 2017. године. Током наступајућег Лета Господњег 2016. годишњица ће се обележавати низом духовних и културних манифестација. Црквена општина Мошорин благодари овом приликом Општини Тител, Књижевном Клубу “Исидора Секулић“ из Мошорина, Удружењу Шајкаша “Вожд Ђорђе Стратимировић“ из Мошорина и свим појединцима који су нам помогли да све буде “Свето и Честито и Миломе Богу приступачно…“

јереј Бошко Р. Маринков

Извор: Епархија бачка