Из Епархије зворничко-туланске

Из Епархије зворничко-туланске
Из Епархије зворничко-туланске
Из Епархије зворничко-туланске
Из Епархије зворничко-туланске

Остојићево - Дана 3. јануара 2016. године, у  31. недјељу по Духовима, Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом служио је прву свету архијерејску Литургију у храму Светог пророка Илије у Остојићеву. Саслуживали су протојереји-ставрофори Љубомир Самарџић и Милан Перковић и ђакон Кристијан Ђокић. Послије читања светог Јеванђеља, Преосвећени Владика се обратио пригодном бесједом вјерном народу на тему прочитаног Јеванђеља о родослову Господа Исуса Христа. Владика је пожелио свим вјерницима да са духовном радошћу дочекају наступајући празник Рођења Господа Исуса Христа.

Атмосферу овог прелијепог догађаја у многом је уљепшао и снијег који је преко ноћи прекрио семберску равницу и на симболичан начин означио да нам се приближава рођендан Онога који је васколику Васељену убијелио бљештавилом Свога Божанства.

Модрича - Сарадња Хуманитарне организације Срцем за Модричу, Светосавске омладинске заједнице Модрича и свештенства модричког огледа се у помоћи социјално-угроженом становништву и ширењу љепоте вјере хришћанске. ХО СЗМ је група вјерника која није заборавила шта значи немати и група људи која сад има све а није срећна, јер у њиховом родном крају има дјеце, старих и болесних који немају ни оно основно за живот.

Знајући као добри вјерници и домаћини да добра дјела вјечно живе, а вођени оном Његошевом „благо оном ко довијека живи имао се рашта и родити“, група вјерника општине Модрича који живе и раде у иностранству нису могли нити жељели затворити очи пред сликама и вапајима свог унесрећеног народа током маја 2014. године. Да су везе са завичајем нераскидиве, ова група вјерника је показала онда када је Модричи било најтеже. Заједно са СПЦ Швајцарске кренуло се у прикупљање помоћи за свој народ. Обезбијеђена је помоћ од Хирсландер Клиник, Бетханиен Клиник, творнице хране Бимбосан  (1000 паковања дјечије хране и млијека) и још много тога.

Да би се хуманост и помоћ свом народу наставила, ова група вјерника оснива и региструје у Швајцарској Удружење „Срцем за Модричу“. Ова организација је одмах у старту имала помоћ и подршку свештенства из Цириха, Мирослава Симијоновића и Бранимира Петковића, који учествују активно и као донатори. ХО СЗМ израста у једну респектабилну организацију која је јединствена по томе што је доступна својим суграђанима 24 сата дневно, а тренутно ова организација има 100 редовних донатора. ХО СЗМ остварила је најбољу сарадњу са свештенством општине Модрича као и са Светосавском омладинском заједницом Модрича, за које ова организација има само ријечи хвале. Захваљујући свештенству и СОЗ-у, без којих ова организација не би могла дјеловати на терену, помоћ долази до оних којима је напотребнија.

За нешто више од годину дана, организовано је  60 акција у које је уложено око 40.000 км, обезбијеђена опрема за рониоце тј. спасилачку екипу у вриједности 10.000 км, те обезбијеђена гардероба за двадесет новорођенчади у вриједности 5.000 км. Затим акције као што су набавка чамца РК „Видра“ који је донирала СПЦ Цирих и са којега је 2015. године  први пут спуштен у ријеку Босну Часни Крст за празник Богојављење, затим изградња четири купатила, помоћ за лијечење болесних, пакети хране, стипендирање сиромашних ученика, акције даривања крви, пакетићи за сиромашну дијецу, итд. У реализацији сваке хуманитарне акције редовно присуствује члан ХО СЗМ, парохијски свештеник и прдеставник СОЗ-а. Да неби дошло до злоупотребе помоћи, лично смо са СПЦ и СОЗ-ом направили наш властити списак који тренутно броји 120 угрожених породица на општини Модрича. 
Овај хуманитарни рад има за циљ да кроз помоћ људима и сарадњу са свештеницима СПЦ  и СОЗ-ом врати вјеру у људе и Цркву и самим тим у некој мјери испуни свој главни пројекат, како су га они назвали „Здрава Модрича“.
Позивамо све људе добре воље да у својим крајевима покрену акције помоћи као што то чини Хуманитарне организација „Срцем за Модричу“, а ми ћемо вам колико можемо помоћи у организацији и савјетима. Будимо људи!

Извор: Епархија зворничко-тузланска